18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚι όμως, το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε: Αυτές είναι...

Κι όμως, το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε: Αυτές είναι οι 35 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, δείτε τες online εδώ

Αυλαία σήκωσε  το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που, για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξάγεται ταυτόχρονα και σε φυσικούς χώρους και online.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με την ομάδα του φεστιβάλ, ν’ αποχαιρετά τον επί δεκαετίες καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας σε «Αίθουσα εκδηλώσεων Αντώνης Παπαδόπουλος».

 

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας

 

Κι όμως, το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε: Αυτές είναι οι 35 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, δείτε τες online εδώ

 

Τις 2.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας (20-26 Σεπτεμβρίου 2020), σε πείσμα των συνθηκών που έχουν επικρατήσει παγκοσμίως από την εξάπλωση της πανδημίας.

Επιλέχθηκαν να προβληθούν 35 ταινίες από 30 χώρες, ενώ όπως επισημαίνει ο head programmer του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, Μανώλης Μελισσουργός, «για πρώτη φορά στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν έξι ελληνικές ταινίες και μία ταινία από την Κύπρο, γεγονός που αναδεικνύει το επίπεδο της φετινής ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής».

«Έχοντας δει πάνω από 2.000 ταινίες από 90 χώρες, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα με παγκόσμιες πρεμιέρες και πολυβραβευμένες ταινίες που μας ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και μας δείχνουν την αλήθεια των δημιουργών τους. Ταινίες που αποπνέουν μια ανάσα ελευθερίας, με ευρύτητα θεμάτων, στυλ και προσεγγίσεων, μας κλείνουν το μάτι και μας καλούν να επιστρέψουμε στην σκοτεινή αίθουσα» προσθέτει.

Για πρώτη φορά οι γυναίκες δημιουργοί υπερβαίνουν σε αριθμό τους συναδέλφους τους. Από τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν, 19 είναι γυναίκες και 17 άνδρες.

Οι έξι ελληνικές ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Δράμας είναι οι εξής: «Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό» της Ανθής Δαουτάκη, «Στα βήματά της» της Αναστασίας Κρατίδη, «Το τέλος του πόνου (μια πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου , «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα, «Βουτιά» του Θύμιου Μπακατάκη και «Πρώτος Έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη (Γαλλία-Ελλάδα).

Θα διαγωνιστεί επίσης η ταινία από την Κύπρο «The Parrot Lady» του Μιχάλη Καλοπαίδη.

Ακόμη, το Φεστιβάλ Δράμας θα παρουσιάσει, σε πανελλαδική πρώτη, τη νέα ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Route 3» (Βοσνία, Ελλάδα) η οποία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Οι 35 ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας:   

   1.Anna του Dekel Berenson, Αγγλία- Ουκρανία

   2.The name of the son της Martina Matzkin, Αργεντινή

   3.Manus του Angus McDonald, Αυστραλία

   4.Favourites του Martin Monk, Αυστρία

   5.Under The Same Roof του Simeon Tsonchev, Βουλγαρία

   6.No place του Gabriel Amaral, Βραζιλία

   7.Cameramen του Tristan Lhomme, Γαλλία

   8.Exhibition της Sylvia Borges Γερμανία

   9.Girl meets boy του Ferdinand Arthuber, Γερμανία

   10.The Jackpot της Alice von Gwinner, Γερμανία

   11.Song Sparrow της Farzaneh Omidvarnia, Δανία

   12.Goads της Ίριδας Μπαγλανέα, Ελλάδα

   13.Βουτιά του Θύμιου Μπακατάκη, Ελλάδα

   14.Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό της Ανθής Δαουτάκη, Ελλάδα

   15.Πρώτος Έρωτας του Χάρη Ραφτογιάννη, Ελλάδα, Γαλλία

   16.Στα βήματά της της Αναστασίας Κρατίδη, Ελλάδα

   17.Το τέλος του πόνου (μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου, Ελλάδα

   18.Virago της Kerli Kirch Schneider, Εστονία

   19.Keep It Quiet της Yaya, ΗΠΑ

   20.Musician του Mohsen Mehri Darouei, Ιράν

   21.A Better You του Eamonn Murphy, Ιρλανδία

   22.And She Hisses της Monica Lek, Ισπανία, Αμερική

   23.Mini DV του Shauly Melamed, Ισραήλ

   24.My border, my forest του Giorgio Milocco, Ιταλία

   25.In the dark του Mariano Franco, Καναδάς

   26.Microcassette – The Smallest Cassette I’ve Ever Seen των Igor Bezinovic, Ivana Pipal, Κροατία,Σερβία

   27.The Parrot Lady του Μιχάλη Καλοπαίδη, Κύπρος

   28.Barakat της Manon Nammour, Λίβανος

   29.Movements της Dahee Jeong, Νότιος Κορέα

   30.Portrait Of Suzanne της Izabela Plucinska, Πολωνία

   31.Minion του Anghel Damian, Ρουμανία

   32.Consolation της Lina Asadulina, Ρωσία

   33.The Wedding Cake της Monica Mazzitelli, Σουηδία

   34.Chen Chen του Kargo Chen, Χονγκ Κόνγκ

   35.Wild Child της Ka Ki Wong, Χονγκ Κόνγκ

 

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Γιάννης Σακαρίδης, δήλωσε πανέτοιμος να οδηγήσει τον θεσμό στην επόμενη μέρα. «Μπορεί η μάσκα να καλύπτει σήμερα το πρόσωπό μας, όμως δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελό μας που το Φεστιβάλ είναι εδώ- γιατί το τελευταίο διάστημα νιώσαμε όσο ποτέ πόση ανάγκη έχουμε το σινεμά…

Παρά τη μεγάλη απώλεια, παρά την πανδημία, ετοιμάσαμε μια διοργάνωση που θα προβάλλει τους νέους δημιουργούς μικρού μήκους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας -μια νέα γενιά που θ’ ακολουθήσει αλλά και θα ξεπεράσει την παράδοση του ελληνικού σινεμά.

Οι ταινίες τους θα παρουσιαστούν σε τέσσερις χώρους: δύο κλειστά σινεμά, ένα θερινό και ένα drive-in».

O Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε στο Φεστιβάλ τον Θανάση Νεοφώτιστο, head programmer του νεοσύστατου Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και ευχαρίστησε την ομάδα του Φεστιβάλ, τους εθελοντές, τον πρόεδρο Γιώργο Δεμερτζή και τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο «που έκαναν τις υποσχέσεις πράξεις», και βέβαια το ΥΠΠΟΑ και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη προσωπικά, και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής είπε πως φάνηκε γρήγορα πώς το 2020 θα είχαμε δύσκολο δρόμο να διαβούμε, όταν χάσαμε από την επάρατη νόσο τον άνθρωπο που ανέδειξε τον θεσμό για πάνω από 20 χρόνια. «Ευτυχώς η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη στο τιμόνι του φεστιβάλ συνεχίζει να δικαιώνει και εμένα και τον Δήμαρχο και το ΔΣ, μέρα με τη μέρα.

Με τις γνώσεις του και τον ενωτικό του χαρακτήρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Φέτος έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας και σχεδιάζουμε νέες καινοτόμες δράσεις και προγράμματα.

Αν και η πανδημία επηρέασε τον αρχικό μας προγραμματισμό, δεν κάναμε έκπτωση στο πρόγραμμα», υπογράμμισε, καλωσορίζοντας τους μικρομηκάδες στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μίλησε για την πόλη του, λέγοντας πως «φωτίζει και φωτίζεται από την λάμψη του σινεμά, καθώς το Φεστιβάλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της ταυτότητας» και καλωσόρισε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή με τις διεθνείς επιτυχίες που καλείται να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου που συντρόφευε το Φεστιβάλ από το 1993.

Ο κ. Μαμσάκος καλωσόρισε επίσης τα νέα πρόσωπα του Φεστιβάλ και τις κριτικές επιτροπές και μίλησε για το νέο σπουδαστικό τμήμα, που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δίπολο μαζί με την μελλοντική σχολή κινηματογράφου, ως προς την κινηματογραφική εκπαίδευση που θα παρέχει το Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Περιφέρειας, η οποία συμμετέχοντας στην τριμερή σύμβαση, θα χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ με 50.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών και τους δύο programmers του Φεστιβάλ: τον Μανώλη Μελισσουργό του Διεθνούς Διαγωνιστικού, και τον Θανάση Νεοφώτιστο του Σπουδαστικού.

Βίντεο χαιρετισμού απέστειλε, ο διεθνούς φήμης Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι που συμμετέχει στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και τις επόμενες μέρες αναμένεται στη Δράμα.

Ο Π.Παβλικόφσκι, χαιρέτισε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται το κοινό του Φεστιβάλ, μιλώντας στα ελληνικά από την αίθουσα προβολών του σπιτιού του, όπου, όπως είπε, παρακολούθησε ήδη ένα μεγάλο μέρος των ταινιών που διαγωνίζονται φέτος.

«Είναι ένα πλούσιο ταξίδι στο χώρο, στο χρόνο, στα είδη, με πολύ διαφορετικά στυλ, και έχετε κάθε λόγο να ανυπομονείτε γι΄αυτο. Απολαύστε την Δράμα, απολαύστε ο ένας τον άλλο, ελπίζω σύντομα να σας συναντήσω δια ζώσης!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ελληνικού διαγωνιστικού Αργύρης Παπαδημητρόπουλος θυμήθηκε πως «πολλοί από μας ήρθαμε εδώ στο ξεκίνημα της καριέρας μας», ενώ μίλησε για την ανυπομονησία όλων «να δούμε ταινίες στον φυσικό τους χώρο, τώρα που οι αίθουσες κλείνουν, που οι θεατές λιγοστεύουν.

Ταινίες που θα μας συγκινήσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε, ταινίες που βγάζουν γλώσσα, ταινίες που πρέπει να γίνονται, ειδικά στις μέρες μας.

Όταν ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία ο σεξισμός και όλα τα κακά του κόσμου εξαπλώνονται, η τέχνη και οι ταινίες δημιουργούν ένα υπέροχο πολύχρωμο οχυρό που απαντά σε όλους αυτούς…».

 

ΟNLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

«CINEMA…ΔΙΑΒΑΣΕΣ;»

Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπά τα παιδιά και στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες εγκλεισμού, τους προσφέρει τη δυνατότητα να δουν online μια σειρά ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές όλων των ηλικιών στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους.

Μέχρι να επιστρέψουν στο σχολείο και να αρχίσουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες οι μικροί αλλά και μεγάλοι μας φίλοι μπορουν να απολαύσουν δημιουργίες μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό..

Συνολικά, θα προβληθούν 14 ταινίες για παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών γυρισμένες από μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες ελεύθερα online στο youtube κανάλι του Φεστιβάλ. 

Το λινκ είναι: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους ξεκίνησε το 2012 (σε πανελλήνια αρχικά βάση, με το όνομα «Ένας Πλανήτης–Μια ευκαιρία») με συνδιοργανωτές την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, την ERT World, την ΕΡΤ3, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. 

Ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός, με τίτλο «Cinema…διάβασες;», απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και εκπαιδευτικών οργανισμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, στις οποίες φοιτούν Ελληνόπουλα 1ης, 2ης και 3ης γενιάς. Επιπλέον απευθύνεται σε ξένα σχολεία τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι οι μαθητές να διερευνήσουν, να μελετήσουν και να κρίνουν το περιβάλλον τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη διασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους.

 Ως συνδιοργανωτής και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες, πίστεψε στην ανάγκη η Κινηματογραφική Παιδεία να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου μέσα από τη δημιουργία ταινιών Μικρού Μήκους από κινηματογραφικά εργαστήρια σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Φέτος, ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Cinema…διάβασες;» ετοιμαζόταν να γιορτάσει μια εξαιρετική δεκαετία δράσεων που αγκαλιάστηκαν από 2.200 σχολεία και πάνω από 200.000 μαθητές και αποτυπώθηκαν σε πάνω από 2.000 μαθητικές ταινίες, πολλές από τις οποίες φιλοξενήθηκαν και στο Φεστιβάλ της Δράμας αλλά και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση, και το Φεστιβάλ Δράμας, με χαρά κάνει τις εξαιρετικές αυτές ταινίες των παιδιών προσβάσιμες σε όλους μέσα από το διαδίκτυο.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;