18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΜαστίχα: Το διαμάντι της Χίου και η συμβολαιακή γεωργία

Μαστίχα: Το διαμάντι της Χίου και η συμβολαιακή γεωργία

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας  την προσπάθεια ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία.

 

Ειδικότερα, η Τράπεζα  προχώρησε σε μία νέα συμφωνία συμβολαιακής Γεωργίας με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

 

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιδρύθηκε το 1938 με σκοπό της προστασία της Χιώτικης Μαστίχας και αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα διαχείρισης της φυσικής μαστίχας Χίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώ παράλληλα θεωρείται συνεταιρισμός «πρότυπο», που αποτελεί τη συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που βρίσκονται στη νότια Χίο και αριθμεί 4.543 φυσικά μέλη.

 

 

Όραμα και στόχος της Ένωσης είναι να γνωρίσει ο καταναλωτής το μοναδικό σε γεύση και άρωμα προϊόν της μαστίχας με τις σημαντικές και πιστοποιημένες ιδιότητές του και ταυτόχρονα να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των παραγωγών μελών της για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου εισοδήματος.

 

Μαστίχα: Το διαμάντι της Χίου και η συμβολαιακή γεωργία

Κύρια δραστηριότητα της Ένωσης είναι η συλλογή, επεξεργασία και εμπορία φυσικής μαστίχας , η οποία αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και η παραγωγή και εμπορία προϊόντων μαστίχας (μαστιχέλαιο, τσίκλες, snacks, γλυκίσματα, ποτά, καλλυντικά παραφαρμακευτικά κλπ προϊόντα),  μέσω θυγατρικής της εταιρείας και άλλων συνεργασιών. Σημαντική διάκριση για την Ένωση αποτελεί η αναγνώριση της μαστίχας Χίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο, προκειμένου η μαστίχα να γίνει αποδεκτή και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα.

 

Η εμπορική της δραστηριότητα είναι κυρίως εξαγωγική αφού περίπου το 70% της ετήσιας παραγωγής προωθείται στις αγορές του εξωτερικού. Πέρυσι 144 τόνοι προϊόντων μαστίχας εξήχθησαν σε 44 χώρες (Μέση Ανατολή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία κ.ά.). 

Η ένταξή της σε αναπτυξιακά προγράμματα βοήθησε την Ένωση να υλοποιήσει ταχύτατα την ίδρυση σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασίας και τυποποίησης της φυσικής μαστίχας που συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση του εταιρικού της προφίλ. Επιπλέον η ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας ΜEDITERRA A.E και η παράλληλη έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων MASTIHASHOP έδωσαν νέα ώθηση και προστιθέμενη αξία στο προϊόν  το οποίο  κυκλοφορεί πλέον ευρέως τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.

 

Μαστίχα: Το διαμάντι της Χίου και η συμβολαιακή γεωργία

 

Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην ‘Ένωση.  

 

Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας, αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί την σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη και ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

 

Ένα ελληνικό προϊόν – διαμάντι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και η κάψουλα μαστίχας έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Επίσης, η μαστίχα Χίου, το μαστιχέλαιο Χίου και η τσίχλα Χίου ΕΛΜΑ αναγνωρίστηκαν το 1997 ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. 

Επιπλέον, η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφτηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, UNESCO 2003. Η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ετήσια συνεδρίασή της (Παρίσι, 24-28 Νοεμβρίου 2014) έκανε δεκτή την υποψηφιότητα της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου. Η τεχνογνωσία της Μαστίχας είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Μαστιχόδενδρα μπορεί να υπάρχουν σε όλο το νησί, όμως, η μαστίχα παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα. Το τμήμα αυτό οριοθετείται στη βόρεια πλευρά από μια συγκεκριμένη γραμμή που ενώνει τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Θυμιανά. Η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Pernot «φυσικό και μυστηριώδες όριο». Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια πέρα από αυτό το όριο απέτυχε. Η «μοναδικότητα» αυτή, πιθανόν να οφείλεται, και σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τα οποία ευνοούν την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου μόνο στη Χίο και μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα της. 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Χίου το 1940 καταγράφηκαν 1.500.000 δέντρα ενώ με την απογραφή του 1986 αυτά ανήλθαν σε 2.184.684. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα γης και 1.150.000 μαστιχόδενδρα στη νότια Χίο.

 

 

Μαστίχα: Το διαμάντι της Χίου και η συμβολαιακή γεωργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;