37.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΝευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

 

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά!

 

Με άλλα λόγια, CREATE & ACT

 

 

Το Create & Act είναι μια πολυδιάστατη δράση. Η αφήγηση, ο χορός, το θέατρο, τα εικαστικά, η μουσική συμπράττουν για να υλοποιηθεί. Τα παιδιά θα εκφράσουν συναισθήματα, στόχους, βιώματα και εμπειρίες. Παράλληλα, η δημιουργία, η φαντασία και η δράση παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο πρόγραμμα. 

 

Το σχεδιασμό του υπογράφει η Χρύσα Ψωμιάδου. «Ζητούμενό μας το ασφαλές και απολαυστικό πλαίσιο έτσι ώστε τα παιδιά να βγουν “έξω” από τις σκέψεις τους. Να μεγαλώσουν την απόσταση από τα έντονα και μη λειτουργικά συναισθήματά τους. Να μπορούν δηλαδή να πάρουν τη θέση του παρατηρητή του εαυτού τους.»

 

Τι είναι όμως το ΝLP;

 

Πρόκειται για τεχνική που συστηματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα (J. Grinder, R. Bandler, R. Dilts, J. Delozier, F. Pucelik, κ. ά) τη δεκαετία του 1970 και διαρκώς εξελίσσεται. 

 

Έχει οριστεί ως η μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας. Περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες που εμπλέκονται στην παραγωγή ανθρώπινων εμπειριών: τις νευροεπιστήμες, τη γλώσσα και την καθημερινή μας λειτουργία, ρουτίνες δηλαδή τις οποίες επαναλαμβάνουμε στον αυτόματο πιλότο. 

 

Με λίγα λόγια, αφορά τη μελέτη της πληροφορίας που εισέρχεται στον εγκέφαλο (Neuro), τη χρήση της γλώσσα (Linguistic) ως μέσο απόδοσης νοήματος και της σωματικής έκφρασης (somatic syntax), τα οποία αλληλοεπιδρώντας μας οδηγούν σε μια αποτελεσματική ή μη αποτελεσματική συμπεριφορά.

 

Tο Create & Act αποτελεί καινοτομία

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει από την αφήγηση και τον λόγο αλλά δεν μένει εκεί. Τα πολλαπλά ερεθίσματα από τις άλλες τέχνες που θα δεχτούν τα παιδιά, η βιωματική δηλαδή συνθήκη και ο κιναισθητικός χαρακτήρας του ολοκληρώνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την προσέγγιση. 

 

Στο πρώτο μέρος, η συγγραφέας Στέλλα Τενεκετζή φτιάχνει το πλαίσιο για να χτιστεί μια γρήγορη συλλογική ιστορία (αφήγηση). Η ηθοποιός Πολυξένη Σπυροπούλου, μέσα από μεθόδους συνθετικής εμψύχωσης, συμμετέχει ενεργητικά συνδημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παιχνιδιού (θέατρο). Η μουσικοπαιδαγωγός Πέννυ Αβράμπεκη συμβάλλει έτσι ώστε το κάθε παιδί να αλληλεπιδράσει μέσα σε ένα οργανικό σύνολο με ένα κοινό παλμό (μουσική). Η Χρύσα Ψωμιάδου, ενισχύει την ικανότητα του κάθε παιδιού να χρησιμοποιεί το σώμα του προκειμένου να εκφράζει ιδέες και συναισθήματα (χορός). Η μουσειολόγος- παιδαγωγός Δέσποινα Τσίπτσε, με χάρακα συγκεκριμένα καλλιτεχνικά ρεύματα, χρώματα και υλικά, εστιάζει στη νοητική έκφραση (εικαστικά).  

 

Στο δεύτερο μέρος, η ψυχολόγος Χρυσάνθη Κολύβακαι η NLP practitioner Χρύσα Ψωμιάδου διευρύνουν την οπτική των παιδιών αναζητώντας δημιουργικότερες διαδρομές σκέψης και προσέγγισης.  

 

Ζητούμενα και στόχοι τους είναι: η ενίσχυση της αυτοπεποίθηση, η βελτίωση των σχέσεων  μέσα στην ομάδα, η ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης, η ουσιαστικότερη επικοινωνία των παιδιών με τον δημιουργικό τους εαυτό, η αύξηση του αυτοέλεγχου.

 

Ταυτότητα Προγράμματος

 

Σχεδιασμός Χρύσα Ψωμιάδου

Ειδική Σύμβουλος Χρυσάνθη Κολύβα

Εκπαιδεύτριες Πέννυ Αβράμπεκη, Πολυξένη Σπυροπούλου, Στέλλα Τενεκετζή, 

Δέσποινα Τσίπτσε, Χρύσα Ψωμιάδου

Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία Electra Social Company

Παραγωγή Paς Par Tu

 

Διεξαγωγή

Τον Οκτώβριο του 2021  το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην πρώτη ηλικιακή ομάδα.

 

Κόστος Συμμετοχής

Τα παιδιά θα συμμετέχουν δωρεάν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

 

 Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

 

Η Χρύσα Ψωμιάδου

γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Θεολογίας. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρακολούθησε σεμινάρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Σπούδασε Βοηθός Φυσικοθεραπευτή,  Νευρογλωσσικό προγραμματισμό – NLP Coach, Μεταφυσική Ανατομία ενώ είναι κάτοχος του Licentiate Diploma στον χορό. Σχεδιάζει επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους –interactive programs for teachers- και είναι εκπαιδεύτρια δασκάλων χορού. Σε συνεργασία με την ψυχολόγο Χρυσάνθη Κολύβα σχεδίασε το πρόγραμμα χορευτικής και εικαστικής έκφρασης Painting Dance. Μέσα από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Pas Par Tu διοργανώνει το International Ballet & Contemporary Summer Workshop.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;