11.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΝτάισελμπλουμ: Πολύ σοβαρή η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Πολύ σοβαρή η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

«Παράθυρο» για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ενώ, τόνισε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία, καθώς και ότι η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν μόνον μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, αφού πρώτα βέβαια επιβεβαίωσε πως «Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα».

 

Ερωτηθείς για την λίστα των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε». Σημείωσε πάντως ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα… Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα κοκ. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup βέβαια αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να φθάσουν να “ξηλώσουν” το μισό πρόγραμμα. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία εφόσον θέλουν χρηματοδότηση απ’ την Ευρώπη. Η λίστα είναι το πρώτο βήμα. Να μας πουν τι θέλουν να αντικαταστήσουν και αργότερα να κάνουμε μία νέα συμφωνία».

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).

 

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι μόλις λήξει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος, το Eurogroup θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στο ελληνικό πρόγραμμα, αν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συντάχθηκε με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι». Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως η μόνη χώρα που γνωρίζει ότι έκανε υπουργικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο Grexit ήταν η Βρετανία, ενώ αποσαφήνισε πως έχει επενδυθεί πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης.

 

Όσον αφορά στην ευελιξία που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικoύς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χάνουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις».

 

Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Είπε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.

Πηγή:www.reporter.gr

Ντάισελμπλουμ: Πολύ σοβαρή η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;