19.9 C
Athens
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ από 12/1 στο...

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ από 12/1 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ σκηνοθεσία του Peter Kupke από τη NEW STAR από 12 έως 25 Ιανουαρίου αποκλειστικά στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

 

60 χρόνια πριν τον Ιανουάριο του  1957 ο Κάρολος Κούν ανέβασε για πρώτη φορά θεατρικό έργο του Μπέρτολντ Μπρέχτ στην Ελλάδα, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι,  Σκηνικά-Κοστούμια Βακαλό Γιώργος Βακαλό Γιώργος και στη διανομήτους Μπάκας Κ., Πανταζοπούλου Α., Μπιρμπίλης Ν., Λαζάνης Γ., Ζαβιτσιάνου Β., Χρηστίδης Μ., Αγγελίδου Ν., Γραμμένος Θ., Σαββοπούλου Τ., Καββαδία Τ., ,Σιδερίδης Ντ., Μπουγάς Ν., Κωνσταντόπουλος Σπ., Τσιτσόπουλος Γ., Μπάλλας, Δ., Μουσούρη Ρ., Καζάκος Κ., Γιαννίδη Ν., Κωνσταντάρου Μ., Κατσαδράμης, Θ., Παπαφραντζής Σ., Παχής Σ.

 

Τον Ιανουάριο του 2017 τιμώντας αυτήν την ιστορική επέτειο η NEW STARπαρουσιάζει την κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση του 1983 στο θέατρο  BERLINER ENSEMBLE που ίδρυσε ο ίδιος ο ΜΠΡΕΧΤ. Μια εκπληκτική παράσταση με τους σημαντικότερους συντελεστές της εποχής τους. Σκηνοθεσία του Peter Kupke, μουσική: Paul Dessau, φωτογραφία: Bernd Müller, πρωταγωνιστούν: Franziska Troegner, Ekkehard Schall, Hans-Peter Reinecke.


Ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι, από τα πιο διάσημα, πιο σημαντικά και πιο πολυπαιγμένα έργα του Μπρεχτ παγκοσμίως. Το πρώτο θεατρικό του που ανέβηκε στη Ελλάδακαι με αυτό πήρε σάρκα και οστά το έργο του.


Ένα λαϊκό παραμύθι, αισθαντικό και καθάριο, τοποθετείται από τον συγγραφέα, μπροστά από το ιστορικό φόντο που είναι -όπως πάντα- άγριο, αδίστακτο και σκοτεινό. Το μπρεχτικό θέατρο, λαϊκό, ψυχαγωγικό και διδακτικό, με επικές αφηγητικές αποχρώσεις, το έργο που κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του συγγραφέα, είναι μια αλληγορία, μια παραβολή «για τον πειρασμό της καλοσύνης», σύμφωνα με τα λόγια του Μπρεχτ. Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ συνδυάζει τη σκληρή κριτική στην εξουσία με την ελπίδα του για τον άνθρωπο, αρχικά το κριτήριο επιλογής είναι η δύναμη, στο τέλος θα νικήσει η αγνή αγάπη. Σ΄ έναν κόσμο, όπου θριαμβεύει η αδικία, η αλαζονεία της εξουσίας και του πλούτου, σε μια εποχή σκληρή και δύσκολη όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Μπρεχτ, παραμένει μέγας ποιητής – οραματιστής και μέσα από τη θεατρική πράξη μεταφέρει την πίστη του στον θρίαμβο της Δικαιοσύνης και άρα της Ανθρωπότητας.

 

«Η δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία του παλιού κινέζικου μυθιστορήματος και θεατρικού έργου καθώς και το βιβλικό αντίστοιχό τους, η δοκιμασία του Σολομώντα, παραμένουν πολύτιμες σαν δοκιμασίες της μητρότητας (για την εξεύρεση της αληθινής μητρικής στοργής), ακόμα κι όταν η μητρότητα ορίζεται πια κοινωνικά αντί βιολογικά.» ΜΠΕΡΤΟΛΝΤ ΜΠΡΕΧΤ

 

Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και στην εξουσία. Ένα έργο που ασκεί κριτική στους λειτουργούς των θεσμών, στους πολιτικούς, στους στρατιωτικούς, στους δικηγόρους, στους γιατρούς, στους ιερωμένους. Αυτό που λέμε « λαϊκό θέατρο». Με το πείραμα του κύκλου με την κιμωλία, περνάει το μήνυμα:

«Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σε εκείνον που είναι άξιος,

τα παιδιά σε εκείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν,

τα χωράφια στις καλούς γεωργούς, που μέρα νύχτα με ιδρώτα και μόχθο

πασχίζουν να δώσουν γλυκούς καρπούς.»

ΜΠΕΡΤΟΛΝΤ ΜΠΡΕΧΤ 

 

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, είναι από εκείνα τα έργα που συγκινούν το κοινό και αγαπιούνται από αυτό γιατί το θέμα τους είναι απλό, βαθιά ανθρώπινο, πιστό στον άνθρωπο και στη δημιουργική πλευρά του. Ένα λαϊκό παραμύθι, αισθαντικό και καθάριο, τοποθετείται από τον συγγραφέα, μπροστά από το ιστορικό φόντο που είναι -όπως πάντα- άγριο, αδίστακτο και σκοτεινό. Έτσι, κατά τη διάρκεια της δράσης, η εξουσία θα ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην παραμυθία, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε μια να λούζεται στο φως, μια να χάνεται στο σκοτάδι. Για να μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος και τα έργα του είναι καλός και κακός, φωτεινός και σκοτεινός, αγρίμι και ήμερο αρνί. Πλέοντας στο ρεύμα της ιστορίας, στην ατομική του βαρκούλα, ο άνθρωπος θα γέρνει πότε από δω, πότε από κει, ώσπου να ισορροπήσει ενώνοντας τον εαυτό του με το μεγάλο, το πλέον ουτοπικό παραμύθι: τη συλλογική παρουσία και δράση. Για να συνεχίσει να μπαίνει στη σκιά της εξουσίας και να βγαίνει από αυτήν, κρατώντας ζωντανή, αν μπορεί, τη δύναμη της αγάπης και άσβεστο μέσα του το κεράκι της ανθρωπιάς και της καλοσύνης.

 

 

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία»

«Der kaukasische Kreidekreis»

Έγχρωμη, 1983, Διάρκεια 160΄

Υπόθεση

Στα σύνορα ενός κατεστραμμένου χωριού στον Καύκασο, υπάρχει φιλονικία των κατοίκων για την περαιτέρω αξιοποίηση της γης. Η λεκτική μάχη κερδίζεται από τον «εμπειρογνώμονα» και για να γιορτάσουν το γεγονός, καλούν μερικούς καλλιτέχνες οι οποίοι αφηγούνται μια ιστορία με κινέζικες ρίζες, που περιλαμβάνει χορό και τραγούδι, τον «Κύκλο με την κιμωλία»: Η Γκρούσα, υπηρέτρια στο παλάτι των Αμπασβίλι, καλείται τη μέρα που ξεσπά η επανάσταση στη χώρα, να προστατέψει τον ξεχασμένο νεαρό πρίγκιπα Μιχαήλ από όσους επιδιώκουν το θάνατό του. Βρίσκεται μόνη απέναντι σε ένα βρέφος και παίρνει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής της, όταν το σώζει και το κουβαλά μαζί σε διάφορους προορισμούς. Οι δυσκολίες πολλές, όμως την κρατά ζωντανή η θύμηση του αρραβωνιαστικού της Σίμωνα και η ελπίδα ότι κάτι αναπάντεχο θα συμβεί και τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Όσο περνά ο καιρός, εκείνη δοκιμάζεται σκληρά και για να εξασφαλίσει το μέλλον του παιδιού, διακινδυνεύει αρκετές φορές, ενώ φτάνει μέχρι το γάμο με έναν που δεν αγαπά, απλά για να αποκτήσει κοινωνική υπόληψη. Κάποια μέρα εμφανίζεται η πραγματική μητέρα του Μιχαήλ και διεκδικεί κάθε νόμιμο δικαίωμά της, όπως και την περιουσία που κληρονομεί ως πρίγκιπας. Στο πλευρό της Γκρούσα θα σταθεί αρκετός κόσμος και ιδιαίτερα ο Σίμωνας που έχει εντωμεταξύ επανεμφανιστεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζντάκ, θα βάλει τις δύο μητέρες σε μια δοκιμασία ώστε να αποφασίσει σε ποια θα δώσει το παιδί, και ενώ αρχικά κριτήριο για την επιλογή είναι η δύναμη, στο τέλος θα νικήσει η αγνή αγάπη.

 

 

Περισσότεροι από 2000 φίλοι του κινηματογράφου και του θεάτρου απόλαυσαν τις προηγούμενες μέρες την αριστουργηματική κινηματογραφημένη παράσταση «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ» η οποία θα συνεχιστεί για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema καθημερινά στις 8.00. Μην την χάσετε.

 

Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος “Ο ΜΠΡΕΧΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ” θα παρουσιαστεί “Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι” επίσης σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία Harry Münzhardt, πρωταγωνιστούν Ekkehard Schall, Carmen-Maja Antoni, Hans-Peter Reinecke κ.α., που παίχτηκε το 1979 με διάρκεια 156’, έγχρωμο και θα προβληθεί από 09/02/2017 μέχρι 22/2/2017.

 

Tο παραμυθένιο υπόβαθρο του έργου και οι βαθύτατα ανθρώπινες στιγμές του μου έδωσαν μια χαρά που θα ήθελα, μέσα από τη δική μου αίσθηση, να τη μεταδώσω και στους αναγνώστες”.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

 

«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ από 12/1 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;