23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟ Λαϊκισμός του τεχνοκρατισμού | Του Χρήστου Λουτράδη

Ο Λαϊκισμός του τεχνοκρατισμού | Του Χρήστου Λουτράδη

 

Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί πολιτικά αλλά και κοινωνικά την σταδιακή μετάβαση της πατρίδας μας από ένα καθεστώς καραντίνας και συλλογικής καθυπόταξης σε υγειονομικές εντολές σε μια νέα κανονικότητα με πολλούς κανόνες αλλά και μια οικονομία που δεν θα θυμίζει σε τίποτα υφολογικά αλλά πρακτικά την οικονομία της πατρίδας μας όπως την γνωρίζαμε μέχρι και πριν δυο μήνες.

Η πανδημία του COVID19 πέρα από την κρίση που θα επιφέρει σε πολλούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε χώρες όπως η δική μας που φημίζονται για την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και την μονομερή οικονομική ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα μόνο τομέας, στην προκειμένη περίπτωση τον τουρισμό, θα αλλάξει και τον τρόπο εργασίας σε πλειάδα εργαζομένων.

Οι αλλαγές αυτές ξεκινούν από την επιβολή της τηλεργασίας μέχρι και την κατάργηση επαγγελματών που πλέον θα υποκαθιστάνται από την τεχνολογία.  Η επιβολή της τηλεργασίας πέρα από την αυτονόητη συνεισφορά της σε περιόδους κρίσης, θα αλλοιώσει την διάκριση ελευθέρου και επαγγελματικού χρόνου εις βάρους του πρώτου, ενώ παράλληλα, θα επιτρέψει να αυξηθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία χωρίς παράλληλα να αυξάνονται και οι δικλείδες ασφαλείας της πολιτείας.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός της ολοένα και αυξανόμενης επιρροής που ασκεί ο τεχνοκρατικός λόγος, είτε αυτός έχει στον πυρήνα του την ιατρική επιστήμη είτε άλλους τομείς όπως η οικονομία.

Ο λόγος αυτός αν και απαιτείται από τις συνθήκες της πανδημίας για την προώθηση μέτρων και κανόνων υγειονομικού χαρακτήρα, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην μείωση της επιρροής της πολιτικής και των πολιτικών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού η επιρροή του τεχνοκρατικού λόγου ως θέσφατου θα οδηγήσει στην αποκαθήλωση ενός εκ των πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, του ελέγχου των αποφάσεων από το εκλογικό σώμα, κάτι που στην περίπτωση του τεχνοκράτη δεν θα γίνεται.

Είναι σαφές ότι η έλευση της πανδημίας θα εγείρει  ζητήματα με ηθική βαρύτητα που ξεπερνάνε  κατά πολύ τα όρια της υγειονομικής αντιμετώπισης ενός ιού και φτάνουν στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και της ίδιας της υπόστασης μας ως πολίτες.

Η βιοπολιτική εξέλιξη της νόσου COVID19 θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα επηρεάσει και την ίδια την δημοκρατική διαδικασία στον δυτικό κόσμο αλλά και τον τρόπου που βιώναμε την καθημερινότητα μας.

Ας ελπίσουμε ότι τα παθήματα του παρελθόντος θα μας γίνουν μαθήματα και δεν θα περάσουμε από τον λαϊκισμό της πολιτικής στον λαϊκισμό του τεχνοκρατισμού.

Χρήστος Λουτράδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;