22.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟ παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Το enallaktikos.gr ταξιδεύει στην Κρήτη. Ο Παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα απο το Ρέθυμνο. Στην Αρχαία Ελεύθερνα, στο νέο μουσείο, στα Καψαλιανά, στην Μονή Αρκαδίου.

Ρεπορτάζ Βιβή Συργκάνη

Ο Παράδεισος είναι εδώ! Απέχει λίγα χιλιόμετρα απο το Ρέθυμνο. Εδώ δίπλα στην ιστορική Μονή Αρκαδίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Ευρωπαϊκό Μνημείο της Ελευθερίας,  καρδιά του αγώνα των Κρητών για την ανεξαρτησία, που κορυφώθηκε με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης, όπου 950 ψυχές
θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, το 1866 – μέσα σε μια οργιαστική φύση, αποκαλύπτεται σιγά – σιγά τις τελευταίες δεκαετίες μια ολόκληρη αρχαία πόλη.
Μπορείς να την περπατήσεις ώρες μέσα από τα μονοπάτια του φαραγγιού και να θαυμάσεις τα διάσπαρτα ευρήματα, το οργανωμένο νεκροταφείο της Γεωμετρικής Περιόδου, τις δεξαμενές. Να περάσεις από την Αρχαία Γέφυρα  και να καταλήξεις σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία που μόλις άνοιξε και λίγοι έχουν επισκεφθεί, στο συγκλονιστικό μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Λίγο πιο  δίπλα,  η ομάδα του αρχιτέκτονα Μύρωνα Τουπογιάννη  κατάφερε, μετά από προσπάθειες τριάντα ολόκληρων χρόνων, να αναπλάσει –   αναπαλαιώσει  το μετόχι – οικισμό της Μονής Αρκαδίου, να αναβίωσει – ανασυστήσει ολόκληρο το χωριό των ελαιοπαραγωγών που υπήρχε γύρω από τον Μοναστηριακό Ελαιόμυλο – τα Καψαλιανά, διατηρώντας στο ακέραιο την αυθεντική αρχιτεκτονική και τη χωροταξία του και να το μετατρέψει σε ένα απο τα σημαντικότερα Ιστορικά Ξενοδοχεία της Ευρώπης. Σε επίγειο παράδεισο!
Το enallaktikos.gr ταξιδεύει στην Κρήτη. Πάμε!


Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Ο Αρχαιολογικός  Χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας

Νότια του οχυρού υψώματος όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Ελεύθερνα (πρώην Πρινές), μετά από συστηματικές ανασκαφές δεκαετιών, αποκαλύπτονται διάσπαρτα τα  ερείπια μιας από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της Kρήτης, η αρχαία Eλεύθερνα.
H περιοχή φαίνεται να κατοικείται ήδη από το 2.000 π.X., σύμφωνα με τα πρωτομινωϊκά και υστερομινωϊκά κεραμεικά και υπολείμματα οικοδομημάτων.
Η αρχαία Eλεύθερνα ήταν κτισμένη σε ένα ύψωμα – οχυρό, το οποίο συνδεόταν, με την νότια κορυφογραμμή, με μια στενή λωρίδα βράχου σαν γέφυρα.
H μεγάλη όμως ακμή της πόλης συμπίπτει με την ανάπτυξη της αρχαίας Eλληνικής Πόλης (8ος & 7ος π.X. αιώνας).
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Στην δυτική πλευρά του υψώματος αποκαλύφθηκαν οι λαξευτές υπόγειες δεξαμενές.
Oι μεγάλες διαστάσεις τους υποδηλώνουν και το μέγεθος της αρχαίας πόλης.

Στην ρίζα της βορειοανατολικής πλαγιάς βρίσκεται το μεγάλο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, τις οποίες πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Kρήτης από το 1985 και μετά.

Πολλές πληφορορίες για την αρχαία πόλη της Eλεύθερνας μας δίνει η ανασκαφή του αρχαίου νεκροταφείου στη θέση Oρθή Πέτρα.

Oι τάφοι περιέχουν σημαντικά ευρήματα, τα οποία βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την ζωή στην αρχαία Kρήτη.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στο νεκροταφείο είναι η ταφή, η οποία δίδει στοιχεία όμοια με αυτά των ταφικών εθίμων που αναφέρει ο Όμηρος στην Iλιάδα περιγράφοντας την Πυρά του Πατρόκλου. 
Από τα σπουδαία ευρήματα στην περιοχή συνάγεται το συμπέρασμα για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει η πόλη με την υπόλοιπη Kρήτη, τα νησιά του Aιγαίου και την Aθήνα.

Σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Pεθύμνου.

Στην πόλη υπήρχε κάποιος ναός, πιθανότατα του Aπόλλωνα.

Σημαντικές αρχιτεκτονικά ήταν και οι γέφυρες της αρχαίας πόλης που χρησιμοποιούν το κυκλικό τόξο.
Aπό την Eλεύθερνα καταγόταν ο Διογένης Aπολλωνιάτης ο Φυσικός, μαθητής του Aναξιμένη ο οποίος έγραψε το σύγγραμμα “Περί Φύσεως και Κοσμογονίας”.
H πόλη γνωρίζει μεγάλη άνθηση μετά την Pωμαϊκή περίοδο και μέχρι τον 9ο μ.X. αιώνα που καταστρέφεται από τους Άραβες.

Οι κύριοι πυρήνες της αρχαίας πόλης βρίσκονται στους λόφους Πυργί και Νησί, που ανήκουν στους σημερινούς οικισμούς της Αρχαίας Ελεύθερνας και Ελεύθερνας αντιστοίχως.
Στην ανατολική πλευρά του λόφου του Πρινέ (Αρχαία Ελεύθερνα) σώζονται αναλημματικοί τοίχοι της ελληνιστικής περιόδου, ρωμαϊκά οικοδομήματα, παλαιοχριστιανική βασιλική και κτήρια. 
Στις ανατολικές υπώρειες του ίδιου λόφου, στη θέση Κατσίβελος, έχει έρθει στο φως η βασιλική του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που κτίστηκε στη θέση ενός παλαιότερου ελληνιστικού ιερού.
Χρονολογείται, σύμφωνα με την ιδρυτική επιγραφή, στο 430-450 μ.Χ. (υπάρχουν και απόψεις για υστερότερη χρονολόγηση) και καταστράφηκε τον 7ο αι. μ.Χ. 
​Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν ανασκαφτεί κεραμοσκεπείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι του 6ου και 7ου αιώνα και τρεις ρωμαϊκές οικίες που καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό του 365 μ.Χ. 
Επίσης, έχουν αποκαλυφθεί: ρωμαϊκό βαλανείο με δύο υπόκαυστα, λιθόστρωτος δρόμος καθώς και μεγάλων διαστάσεων δημόσιο οικοδόμημα, πιθανόν ελληνιστικών χρόνων (2ος – 1ος αι. π.Χ.), που χρησιμοποιήθηκε και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο (1ος – 2ος αι. μ.Χ.). 
Στο βόρειο τμήμα της ακρόπολης στην κορυφή του λόφου οικοδομικά λείψανα χρονολογούνται κυρίως στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. 
Στη θέση αυτή τοποθετείται ο διαχρονικός πυρήνας της αρχαίας πόλης, όπως μαρτυρούν αρχιτεκτονικά λείψανα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ένας κλίβανος γεωμετρικών χρόνων, ένα αρχαϊκό ιερό με πιθανότατα διαχρονική συνέχεια, καθώς και ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά κτίσματα.
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Στο δυτικό τμήμα του λόφου δεσπόζει η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας που με τα έως σήμερα ανασκαφικά δεδομένα ξεκινά από τα ύστερα πρωτογεωμετρικά (870/850 π.Χ.) και φθάνει έως τα αρχαϊκά χρόνια (600/550 π.Χ.).
Ο χώρος είναι επισκέψιμος, απαγορεύεται όμως η φωτογράφηση.
Πάνω από το τμήμα της περίφημης νεκρόπολης έχουν αποκαλυφθεί ελληνιστικές και ρωμαϊκές φάσεις της αρχαίας πόλης, κτήρια, πλακόστρωτοι δρόμοι κ.λπ.
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ολόκληρη συνοικία της ελληνιστικής περιόδου με κατοικίες αλλά και πεντάστυλο πρόπυλο δωρικού ρυθμού (400 π.Χ.) με τον περίβολο ιερού ανασκάφτηκαν στη θέση Νησί στον δυτικό λόφο της σημερινής Ελεύθερνας. 
Picture
Άποψη από το Πυργί
Picture
Ακρόπολη, Πύργος και λατομείες
Picture

Η αρχαία Γέφυρα

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Οι ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη υπονεολιθική περίοδο έως τα υστερορωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, δεκάδες επιγραφές, γλυπτά, αντικείμενα από πολύτιμα υλικά, νομίσματα, εξωτικά αντικείμενα από την Ανατολή, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, γυάλινα αγγεία κ.ά.
Μπορείς να την περπατήσεις ώρες μέσα από τα μονοπάτια του φαραγγιού
και να θαυμάσεις τα διάσπαρτα ευρήματα, το οργανωμένο νεκροταφείο της
Γεωμετρικής Περιόδου, τις δεξαμενές. Να περάσεις από την Αρχαία Γέφυρα 
και να καταλήξεις σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία που
μόλις άνοιξε και λίγοι έχουν επισκεφθεί, στο συγκλονιστικό μουσείο της
Αρχαίας Ελεύθερνας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: mae.com.gr

Mουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας

Το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη, είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.
Πρόκειται
αναμφισβήτητα για τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής
Κρήτης.
Είναι αντίστοιχο της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας. Το 4ο που συνδυάζει Αρχαιολογικό Χώρο και μουσείο μαζί.
Δημιουργήθηκε
για να στεγάσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργούνται εδώ και
τριάντα χρόνια στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας.

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Εδώ θα δείτε μια ολοκληρωμένη πόλη από τους Γεωμετρικούς έως του Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους με στοιχεία από την Μινωική εποχή.  

Εκτός
από τον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερνών, στην ευρύτερη περιοχή και στα
όρια του νομού, μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ σημαντικό νεκροταφείο των Αρμένων της Υστερομινωϊκής περιόδου (13ο– 12ο αιώνα
π. Χ.), το χωριό Αξός, που αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις
κατά τη Μινωική, Γεωμετρική και Ρωμαϊκή περίοδο και το σπήλαιο του
Μελιδονίου.

Η πρωτοτυπία αυτού του μουσείου, εκτός από το γεγονός ότι επαληθεύεται ο ομηρικός κόσμος στην Κρήτη, συνίσταται και στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης θα ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών. 

Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κοινού θα είναι συνεχές και θα σχετίζεται με την αποκάλυψη και την επέκταση του συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο. 
Η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες και σύγχρονες οπτικοακουστικές εφαρμογές.
​Το έργο με τίτλο «Κτηριακό συγκρότημα του μουσείου αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας – Οδοιπορικό» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του. Στη νότια πτέρυγα του κτηρίου στεγάζονται το Κέντρο Μελέτης με τα γραφεία του. 
Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία (Αριστίνδην μέλη της Μεσογειακής  Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΜΑΕ), Οργανισμούς, Ιδρύματα, Φορείς και φυσικά πρόσωπα).

Η Mονή Αρκαδίου

Το
δεύτερο, μετά την Κνωσό, σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο, σε ολόκληρο το
νησί της Κρήτης, έχει ανακηρυχτεί σε Μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής
Κληρονομιάς της UNESCO και Ευρωπαικό Μνημείο Ελευθερίας.

Η
Μονή Αρκαδίου έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας
και υπήρξε μεγάλο κέντρο του αγώνα των Κρητών για την ανεξαρτησία.

Κορυφώθηκε με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με πάνω από 950 ψυχές που
θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων το 1866.

Σήμερα, στη Μονή θα θαυμάσετε όλες τις περιόδους της ιστορίας της
περιδιαβαίνοντας την εκκλησία στο κέντρο του μοναστηριού, το μουσείο
και τους γύρω χώρους.

Η
Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου ενώ διοργανώνεται και ο Αρκαδιώτικος
Δρόμος, όπου δρομείς όλων των ηλικιών τρέχουν σε μια διαδρομή 18
χιλιομέτων, στις 21 Μαΐου και στις 6 Αυγούστου.

Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται σε μικρό εύφορο και κατάφυτο οροπέδιο, σε θέση στρατηγική ΒΔ της πλαγιάς του όρους Ίδη, πάνω από φαράγγι, που συνδέει τις επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου.

Απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας. 

Το σημαντικότερο μέρος της Μονής Αρκαδίου είναι ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το Καθολικόν, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (το ένα κλίτος), και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (το έτερο κλίτος), που περιβάλλεται από πολύ παχύ αυλότοιχο εντός του οποίου υφίστανται διάφορα βοηθητικά οικήματα. 

Σύμφωνα με επιγραφή του κωδωνοστασίου ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ανηγέρθη το 1587. 

Αποτελεί επομένως έργο της εποχής της βενετικής κυριαρχίας στο νησί, όπως φαίνεται καθαρά από πληθώρα στοιχείων της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που μπορεί να εντοπίσει ο επισκέπτης. 

Ο ναός αυτός αποτελεί ανακαίνιση ενός προηγούμενου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Σημαντικότερα κτίσματα των βοηθητικών χώρων της Μονής αυτής είναι:

  1. Ο «Ξενών» και το «Ηγουμενείο».
  2. Η «Τράπεζα», (αίθουσα κοινής εστίασης) με ιδιαίτερη αυλή.
  3. Τα «Κελαρικά», (μεγάλο θολωτό διαμέρισμα που χωρίζεται σε μαγειρείο, ζυμωτήριο, φούρνο, αρταποθήκη και αλευραποθήκη).
  4. Η «Πυριτιδαποθήκη», μεγάλη επιμήκης αίθουσα χρησιμοποιούμενη παλαιότερα ως «κρασομαγατζές» (οιναποθήκη), που περί το 1866 μετατράπηκε σε πυριτιδαποθήκη όπου στα υφιστάμενα βαρέλια φέρονταν η πυρίτιδα για τη χρήση των όπλων της εποχής.
  5. Τα «Μεσοκούμια» που ίσως εκ παραφθοράς του ονόματος ήταν το νοσοκομείο, πρόκειται για μεγάλο επίσης επίμηκες θολωτό διαμέρισμα που χωρίζονταν σε 8 μικρότερους χώρους κελιά.
  6. Το «Μουσείο» που διαμορφώθηκε το 1932, από πρώην Ηγουμενείο, υπό τη μέριμνα του τότε επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμόθεου Βενέρη, στο οποίο και φυλάσσονται σπουδαία κειμήλια της Μονής (σκεύη, άμφια, κ.λπ.).
  7. Τα «Κλάουστρα», θολωτά διώροφα κελιά μοναχών.
  8. Τα «Κελλία» χώροι κατοικίας των μοναχών που διακρίνονται σε ισόγεια και ανώγει.
  9. Οι «Αποθήκες».
  10. Το σκευοφυλάκιο.
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Τα Καψαλιανά
Τα Καψαλιανά ήταν μετόχι (οικισμός) της Μονής Αρκαδίου.
Η ιστορία, που
ξεκινά το 1600, όταν χτίστηκε η εκκλησία, συνεχίστηκε με τη δημιουργία
του ελαιοτριβείου το 1763.
Η ενασχόληση με την ελιά και τη γη φέρνει
στην περιοχή τους πρώτους κατοίκους και έτσι γύρω από το ελαιοτριβείο
της Ιεράς Μονής Αρκαδίου χτίζονται οι κατοικίες, που στην ακμή του
φτάνουν να στεγάζουν 13 οικογένειες και 50 κατοίκους.

Ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Αρκαδίου, Φιλάρετος, ολοκλήρωσε το 1763
την κατασκευή ενός σημαντικού για την εποχή ελαιοτριβείου στα Καψαλιανά.
Ο Μοναστηριακός Ελαιόμυλος των Καψαλιανών έκλεισε το 1955.
Η διαδικασία της αναπαλαίωσης του χωριού υπήρξε μια μακρά περίοδος 30 χρόνων επίπονων εργασιών για την ανασύσταση του χωριού.
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Με
αγάπη, μεράκι και φροντίδα ως την τελευταία λεπτομέρεια ο αρχιτέκτων
και ιδιοκτήτης Μύρων Τουπογιάννης εργάσθηκε με την ακούραστη ομάδα του
για την αναβίωση του χωριού διατηρώντας στο ακέραιο την αυθεντική
αρχιτεκτονική και τη χωροταξία του,  με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του.

Σήμερα ο οικισμός των Καψαλιανών, αναπλάστηκε με αγάπη και μεράκι σε ένα μοναδικό ξενοδοχείο – χωριό.

Σταδιακά και με προσοχή οι κατοικίες, ο ελαιόμυλος, η εκκλησία και οι βοηθητικοί χώροι έγιναν δωμάτια, εστιατόριο, πισίνα, καθιστικό. 

Το Kapsaliana Village Hotel είναι μέλος των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης και μια πρόταση διαμονής στην Κρήτη και ολόκληρη τη Μεσόγειο που δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Μια εμπειρία διακοπών σ’ ένα χωριό που αναστηλώθηκε από την αρχή με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Τα Καψαλιανά βρίσκονται στο νομό Ρεθύμνης, μόλις 18 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, 5 χλμ. από την ιστορική Μονή Αρκαδίου 75 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου και 85 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι άνετη και εύκολη απ’ όποιο σημείο και αν προσεγγίσετε την περιοχή.

Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 260 μ. πάνω από τη θάλασσα και στην καρδιά ενός από τους μεγαλύτερους ελαιώνες του νησιού.

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και η τερακότα, τα σπίτια, το ελαιοτριβείο και η εκκλησία αναπαλαιώθηκαν και αναδημιουργήθηκαν για να συνεχίσουν τη μακραίωνη ιστορία τους, για να γράψουν τις καινούργιες σελίδες.

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Η ιστορία του χωριού είναι μοναδική

Κάθε πέτρα και κάθε σπιθαμή γης, κάθε κτήριο και κάθε δέντρο έχει το δικό του αφήγημα.

Μια ιστορία αιώνων έτοιμη να την διηγηθούν στους επισκέπτες του χωριού. Η ιστορία του ξεκινά το 1600, προς το τέλος της Ενετικής περιόδου. 

Η γειτονική Μονή Αρκαδίου, χτίζει την εκκλησία, που αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως σήμερα στο Kapsaliana Village Hotel, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ακολουθεί η ανέγερση του ελαιοτριβείου το 1763 που γίνεται η καρδιά του οικισμού και ξεκινά να αναπτύσσεται γύρω του.

Στην ακμή του, στο χωριό είχαν συγκεντρωθεί 13 οικογένειες, περίπου 50 κάτοικοι, οι οποίοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σταδιακά στα σπίτια γύρω από τον Μοναστηριακό ελαιόμυλο.

Δούλευαν για την συγκομιδή της ελιάς αλλά και σε άλλες αγροτικές εργασίες.

Η Αρχιτεκτονική

Τα Καψαλιανά είναι ένας παραδοσιακός, Κρητικός οικισμός που χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως «Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας».

Χωρίς να έχει υποστεί αλλοιώσεις, ο οικισμός είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της Κρητικής αρχιτεκτονικής. Κυριαρχούν οι καθαροί γεωμετρικοί όγκοι, ενός ή δύο ορόφων, συνδέονται και συνδυάζονται μεταξύ τους με τις εξωτερικές αυλές, τις πέτρινες σκάλες και τις καμάρες.

Η εικόνα συμπληρώνεται με τις πόρτες, τις αυλόπορτες και τα ανοίγματα από λαξευμένη πέτρα. Η ποιότητα κατασκευής των τοίχων, των θυρωμάτων και επιχρισμάτων δηλώνουν την ιδιαίτερα προσεκτική κατασκευή του έργου.

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο
Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ

Ο παράδεισος απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

Ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Αρκαδίου, Φιλάρετος, ολοκλήρωσε το 1763 την κατασκευή ενός σημαντικού για την εποχή ελαιοτριβείου στα Καψαλιανά.

Σε μια εποχή άνθησης της ελαιοκομίας, το ιερό αυτό δέντρο,  ο καρπός και το ελαιόλαδο ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;