Αυτοί δεν έχουν τόσο την ανάγκη της προβολής γιατί έχουν το κοινό τους αλλά και τους υποστηρικτές τους στα ΜΜΕ.
Θεωρούμε ότι αξίζει να τα γνωρίσετε.
Μην εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας για το service.
Ξαφνικά τον Αύγουστο πενταπλασίαζεται η ζήτηση, κι αν από πλευράς παραγωγής εδεσμάτων αυτό μπορεί να καλυφθεί, η εξυπηρέτηση είναι πιο δύσκολο και μπορεί να χωλαίνει.
Ταβέρνα – Ουζερί η Γαλήνη στην Αστυπαλιά
Ένα παραμυθένιο κτίσμα βαμένο στα λουλακιά και στα λευκά με μια στεγασμένη μακρόστενη ταράτσα, αντίκρυ στο γαλάζιο της πάντα ήρεμης λιμνοθάλασσας.
Κάποιες γλάστρες με βασιλικά και με λουλούδια σπάνε την απόλυτη αίσθηση του λοιπού πετρώδους τοπίου.
Η κυρά Σταυρούλα με ένα αρχοντικό πρόσωπο, παλεύει μόνη της να τα φέρει βόλτα και ο Λευτέρης, ένας Καλύμνιος ψαράς την εφοδιάζει καθημερινά με φρέσκα ψάρια.
Σπεσιαλιτέ της η
σουπιά με το μελάνι και το χταπόδι στιφάδο.Οι ρυθμοί είναι αργόσυρτοι, ίσως το ίδιο και το service, όταν έχει πολύ κόσμο τον Αυγουστο.
Για όσους όμως ενταχθούν στο κλίμα αυτού του γαλήνιου παράδεισο, το μόνο που θα τους νοιάξει θα είναι η ταχύτητα.
Ολο το αφιέρωμα για ταβερνάκια σε: Δονούσα,
Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο,
Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο,
Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr
Η ταβέρνα Λίντα στην Αστυπαλιά
Η ταβέρνα Λίντα στα Καμινάκια της Αστυπαλιάς βρίσκεται πάνω σε μια μαγευτική αμμουδιά, σ’ έναν όρμο περιτριγυρισμένο από άγρια βράχια και απότομους λόφους γεμάτους φρύγανα.
Ένα τεράστιο περιβόλι με ζαρζαβατικά που ποτίζεται από ένα μεγάλο πηγάδι, ένα περιφραγμένο κτήμα εκατοντάδων στρεμμάτων με 1000 αιγοπρόβατα, ένα παραδοσιακό τυροκομείο, ένα τρεχαντήρι ψαρέματος, ένας ξυλόφουρνος για μαγείρεμα πλαισιώνουν το σκηνικό όπου τρεις προκομένοι ανθρώποι ο Τάσος, η Λίντα και ο Κώστας (ο γιος τους) ζουν και δημιουργούν.
Στη δροσερή αυλή η Λίντα μεταξύ άλλων σερβίρει «κιτιστά» γιαπράκια (ντολμαδάκια με ρύζι και κρέας ψιλοκομμένο με μαχαίρι), πολλά μαγειρευτά με κατσίκι, συκωταριά στιφάδο, ψαρόσουπες, αγριοκάτσικο στα κάρβουνα, λαμπριάτη (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια στον ξυλόφουρνο) και σκάρο πλακί(κλασική αστυπαλιώτικη συνταγή).
Το παραδοσιακό καφενείο «Στον Πύργο» στην Αμοργό

Στην πορεία το καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά έγινε από τα πιό δημοφιλή στεκια του νησιού.
Ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) τα λεγόμενα γιαπράκια, οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες που φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα – τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο), το κατσικάκι λαδορίγανη και βέβαια η ομελέτα καβουρμά – αμοργιανή τηγανιά με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά – ένα ιδιαίτερο αμοργιανό έδεσμα.
Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο,
Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο,
Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr
Η ταβέρνα Νίκος στην Λαγκάδα της Αμοργού
Η ταβέρνα του Νίκου Βασσάλου στην Λαγκάδα λειτουργεί από γενιά σε γενιά από το 1950.
Καθημερινά σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, αμοργιανή φάβα, κόκορα ελεύθερης βοσκής, κατσίκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα, μελιτζάνες φούρνου, ξεροτήγανα και άλλα χειροποίητα γλυκά που γίνονται καθημερινά από την Ιωάννα, συνοδευόμενα βέβαια από ρακόμελο και ψημένη ρακή.
Η ταβέρνα έχει εντυπωσιακή θέα στη Λαγκάδα και λειτουργεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι.
Ολο το αφιέρωμα για ταβερνάκια σε: Δονούσα,
Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο,
Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο,
Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr
Παραδοσιακό εστιατόριο ο Νώντας στην Αίγινα
Το παραδοσιακό εστιατόριο του Νώντα βρίσκεται στην Πέρδικα της Αίγινας πάνω στη θάλασσα.
Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από το 1936 από τον παπού Κυριάκο Μαρτή, το 1960 την παραλαμβάνει ο γιος του Νώντας σε ηλικία μόλις 18 ετών παλικαράκι και το 2006 το ανέλαβε η κόρη του η Σωζία, που είναι αυτή που έδωσε την σημερινή φρέσκια εικόνα.
Πράγματι η βεράντα του “Νώντα” με το ξύλινο λουλακί πάτωμα, τις χωριάτικες καρέκλες με τα πολύχρωμα ναυτικά κορδόνια, τα λευκά τραπεζομάντηλα, και τις πολύχρωμες κορδέλες που κρέμονται από την οροφή δείχνει κάτι το ξεχωριστό.
Εκτός από φρέσκο ψάρι, σερβίρονται ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίτες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού.
Διαβάστε την συνέχεια του αφιερώματος για ταβερνάκια σε: Δονούσα, Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο, Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο, Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr