21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι διαφορές ψυχολόγου και ψυχιάτρου | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι διαφορές ψυχολόγου και ψυχιάτρου | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η ψυχική υγεία έχει και αυτή τους ιατρούς της που προσπαθούν να διεισδύσουν μέσα στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και νόησης. Πράγμα τρομερά δύσκολο, διότι η ανθρώπινη ψυχή είναι δυσανάγνωστη, πολυεπίπεδη, αστείρευτη. 

Στην περίπτωση που μία ψυχική πάθηση δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο μέσω της ομιλίας, υπάρχει και η παροχή φαρμάκων. Στις ημέρες μας, επειδή υπάρχει μία έξαρση των επισκέψεων σε ειδικούς ψυχικής υγείας λόγω της μεγαλύτερης καταγραφής περιστατικών που αφορούν τις ψυχικές παθήσεις, οι περισσότεροι αμφιταλαντεύονται ή συγχέουν πολλές φορές τις έννοιες του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου. Ας δώσουμε , λοιπόν, μία εξήγηση των δύο αυτών λέξεων:

Ο ψυχολόγος προσπαθεί μέσω της λεκτικής επικοινωνίας με τον ασθενή να βρει τη λύση στο αδιέξοδο και τα προβλήματά του. Ο ψυχολόγος δεν έχει δικαίωμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, προσπαθεί μόνο από την καταγραφή των γεγονότων και την επικοινωνία με τον ασθενή να τον θεραπεύσει και να εκμαιεύσει πληροφορίες για τα βιώματα, την ψυχοσύνθεση και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει ο ασθενής του. Εάν κάποιος ασθενής διαπιστώσει ότι ο ψυχολόγος τον οποίο επισκέπτεται του χορηγεί φάρμακα από μόνος του, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν του το επιτρέπει η ειδικότητά του και να μην τη λάβει. Ο ψυχολόγος επικοινωνεί και προσπαθεί να θεραπεύσει τον ασθενή μόνο μέσω της λεκτικής επικοινωνίας.

Ο ψυχίατρος, από την άλλη, είναι ο ιατρός ο οποίος χορηγεί φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση μίας ψυχικής πάθησης. Είναι ο μοναδικός που δικαιούται να αποφασίσει αν ο ασθενής πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή για την ίαση κάποιας ψυχικής πάθησης ή για την ανακούφιση του ασθενούς από τις έντονες αρνητικές σκέψεις ακόμα και του αυτοκτονικού ιδεασμού, όπως πχ συμβαίνει στην περίπτωση της κατάθλιψης. Σε περιπτώσεις  ψυχικών παθήσεων όπως σχιζοφρένεια, ψύχωση, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ο ψυχίατρος είναι εκείνος ο οποίος πρακτικά μέσω της χορήγησης φαρμάκων και της παρακολούθησης του ασθενή οδηγεί στη θεραπεία και εντέλει στην ίαση. Φαρμακευτική αγωγή λοιπόν δικαιούται να δώσει μόνο ο ψυχίατρος και κανένας άλλος.

Οφείλουμε σε μία εποχή χαοτική -όπως η δική μας- να γνωρίζουμε το πραγματικό νόημα των λέξεων, ειδικά σε τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν το πολυτιμότερο και το πιο σημαντικό δώρο που έχουμε, την υγεία μας. Ας γνωρίζουμε για να μην πέφτουμε λοιπόν θύματα επιτήδειων  , ας γνωρίζουμε για να προσέχουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Οι διαφορές ψυχολόγου και ψυχιάτρου | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;