22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι εκτελεστές με τη Βίβλο στο χέρι. Του Γιώργου Σπύρου

Οι εκτελεστές με τη Βίβλο στο χέρι. Του Γιώργου Σπύρου

Ένα πράγμα που μου τη σπάει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια στον αμερικανικό κινηματογράφο, είναι ο τρόπος που μπλέκει, μέσα σε ταινίες με πολύ βία, περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη.

Τις περικοπές αυτές, συνήθως τις  απαγγέλουν εκτελεστές πριν την αποτρόπαια πράξη τους,  η  πολεμιστές σε κάποια ανάπαυλα της μάχης.

Τελευταία συγχύστηκα με τέτοιες αναφορές αμφιβόλου ακρίβειας από τις προφητείες του Ησαΐα.

Ήταν στην ταινία «Fury» με τον Μπραντ Πιτ, παραγωγής 2014, που την είδα ένα βράδυ αϋπνίας στη τηλεόραση.

Εκεί λοιπόν, είναι κάτι αμερικάνοι φαντάροι μέσα σε ένα τανκ και πολεμάνε τους γερμανούς, όπου ο ένας απαγγέλει συχνά αινιγματικούς και βίαιους στίχους του προφήτη Ησαΐα,  κάθε φορά που γαζώνει τους εχθρούς με το πολυβόλο. 

Το γελοίο είναι που κάποια στιγμή στο τέλος, ο μέχρι τότε αδιάφορος περί τα τοιαύτα αρχηγός του τανκ, Μπραντ Πιτ, την ώρα που ο πολυβολητής ρίχνει για ακόμα μια φορά την θεόπνευστη ατάκα μαζί με τις σφαίρες  του, γυρνάει και του ξηγιέται «Ησαΐας, κεφάλαιο τάδε, στίχος τάδε». Και καλά ότι είναι μάγκας και τα ξέρει καλύτερα τα θρησκευτικά, παρότι δεν μιλάει πολύ γιατί είναι σκληρός.

Εγώ λοιπόν τώρα κάθομαι κι αναρωτιέμαι:

Τι δουλειά έχουν να μπερδεύουν τις προφητείες και γραφές της Παλαιάς Διαθήκης με τις ριπές των πολυβόλων;

Και μάλιστα κάτω από τον γενικό τίτλο: «Βίβλος», που συμπεριλαμβάνει τόσο την Παλαιά, όσο και την Καινή Διαθήκη, ενώ είναι γνωστό, ότι η μεν Παλαιά Διαθήκη από την οποία προέρχονται αυτές οι φράσεις, είναι η ιστορία και η θρησκευτική παράδοση  των εβραίων και έχει εντελώς διαφορετική αξιακή ποιότητα από την Καινή, η οποία είναι το θεμελιακό κείμενο του χριστιανισμού.

 (Η   τιμωρία και η ανταπόδοση της βίας ανήκει στην αξιακή βάση της Παλαιάς, ενώ η αγάπη και η συγχώρεση στην αξιακή βάση της Καινής Διαθήκης. Χωρίς βέβαια να παραβλέπω ότι αυτή η ενσωμάτωση έχει γίνει από το χριστιανικό κόσμο , αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.).

Από τη μια λέω εντάξει, στο Χόλυγουντ, αλλά και στην Αμερική γενικότερα, το εβραϊκό στοιχείο είναι πολύ ισχυρό και είναι λογικό να θέλει έμμεσα να περάσει μέσω του σινεμά τα αξιακά του πρότυπα, έτσι ώστε να αυξήσει την παγκόσμια ιδεολογική του επιρροή.

 Το ίδιο άλλωστε δεν επιθυμούν και οι έλληνες σε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

Από την άλλη όμως, γιατί το θεμελιακό τους, ιστορικό – θρησκευτικό –πολιτιστικό κείμενο, που εμείς το έχουμε συνοψίσει υπό τον γενικό τίτλο «Παλαιά Διαθήκη», να συναρτάται σχεδόν πάντα με σκηνές απόλυτης βίας στο αμερικανικό σινεμά;

Άραγε, είναι μόνο ότι το στερεότυπο της εκδίκησης λειτουργεί σαν υποστρωματικός μύθος από το γουέστερν μέχρι το καράτε, ή ισχύει ότι θέλουν  κάποιοι, μέσω αυτού του τελετουργικού, να καθαγιάσουν  τη βία;

Μήπως θέλουν κάποιοι να της προσφέρουν ένα υπερβατικό θεϊκό στοιχείο, που να την καθιστά εμμέσως ως κάτι θεόπνευστο και άρα ηθικά δικαιολογημένο;

Φυσικά, το όλο πράγμα καταλήγει να είναι μια μπούρδα.

 Ποιος σοβαρός θεατής θα πάρει στα σοβαρά ότι ο εκτελεστής τα τελευταία λόγια του προς το θύμα (αν υπάρχουν) τα εμπνεύστηκε από τη Βίβλο ;

Είπα σοβαρός;

Μήπως αυτή είναι η λέξη κλειδί;

Μήπως η ατάκα αυτή δεν απευθύνεται στο σοβαρό θεατή, αλλά στο υποσυνείδητο του μέσου θεατή, κατατείνοντας στη διαμόρφωση ενός είδους υποκουλτούρας στο έδαφος της οποίας διαμορφώνονται εμβόλιμες, θεμελιακές, όσο και  αβάσιμες πεποιθήσεις – στερεότυπα, οι οποίες επειδή προέρχονται από υποσυνείδητες διαδρομές είναι αμάχητες στις λογικές αντιπαραθέσεις και κινούν την ανθρώπινη δράση;  

Δηλαδή, υφαρπάζουν ψήφους, η  συναινέσεις σε τρομακτικές επιλογές και γενικά  χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά;

Πραγματικά δεν θέλω να εστιάσω στο αν αυτό γίνεται εσκεμμένα , πράγμα που μπορεί να ανοίξει μια συνομοσιολογικού τύπου συζήτηση, αν και το αμερικανικό σινεμά έχει δείγματα ταινιών που έχουν χαρακτηριστικά κρατικής παραγγελίας και εννοώ κυρίως αυτά που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ‘’ιστορίας’’ γύρω από την υπόθεση του Βιετνάμ, αλλά να επισημάνω τις συνέπειες αυτού του τρικ , δεδομένης της ισχυρής επιρροής  του θεάματος στη φαντασιακή θέσμιση του μέλλοντος, όπως θα έλεγε ένας σοφός που μας άφησε χρόνους.

Χαλκίδα – 9/12/2015

Οι εκτελεστές με τη Βίβλο στο χέρι. Του Γιώργου Σπύρου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;