15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣΟι γυναίκες που ανέστησαν το εκλεκτό κεχριμπαρένιο Πετιμέζι

Οι γυναίκες που ανέστησαν το εκλεκτό κεχριμπαρένιο Πετιμέζι

Πόσο θα περιμένουν για το κεχριμπαρένιο Πετιμέζι της Γεννησέας οι 7 χώρες του εξωτερικού;

Με αυτό τον τίτλο – «Ζαχαροκάλαμο-ΚοινΣΕΠ: η καλλιέργεια  και το εργαλείο της αντι-κρίσης εποχή και της πραγματικής ανάπτυξης», καθώς και  το «Περιζήτητο το ‘Πετμέζι’ της Γεννησέας στις χώρες του Εξωτερικού» – είχαμε αποτυπώσει τον ενθουσιασμό μας ως έκδοση «Νέα Αγροτικότητα» στην εβδομαδιαία εφημερίδα Θρακική Αγορά της Κομοτηνής  τον περασμένο Ιούνιο του 2014…

Υπενθυμίζουμε πως ο σύλλογος Γυναικών της Γεννησέας ιδρύθηκε το 1999. Ένας από τους σκοπούς του ήταν η αναβίωση ηθών, εθίμων και παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας. Από παλιά άκουγαν από τους γεροντότερους τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου (σ.σ. βλέπετε τα παλιά χρόνια δεν υπήρχε στα σημεία αγοράς-σούπερ μάρκετ- ζάχαρη… κι έπρεπε την απαραίτητη γλυκαντική ουσία να την παράξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι). 

Μετά από εργώδεις προσπάθειες και δυνατές αναζητήσεις «του τι να κάνουμε και τι να παράξουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν θέσεις εργασίας» αποφάσισαν το αυτονόητο και αυτό που εγκαταλείφθηκε στα χρόνια της πλασματικής ευμάρειας και της ξενομανίας: Να στραφούν στην αναβίωση των παραδοσιακών καλλιεργειών! 

Αποφάσισαν να αναστήσουν το Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο  και τη διαδικασία επεξεργασίας του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια. Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, που έκαναν 13 χρόνια να βρουν την κατάλληλη ποικιλία για την εκλεκτή ποιότητα του παρελθόντος, μια και οι ντόπιοι σπόροι είχαν εξαφανισθεί μέχρι που στα ορεινά της Δράμας βρέθηκε κάποιος να έχει αυτούς τους σπόρους. Αφού το καλλιέργησαν και παρασκεύασαν το προϊόν το δοκίμασαν τα περήφανα γηρατειά και είπαν ότι ΝΑΙ αυτή είναι η γεύση!

Έτσι, κατέληξαν στο τελικό προϊόν, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Χημείο του Κράτους και διατροφικά και διαβητολογικά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μάλιστα είναι και κατοχυρωμένο ως Π.Ο.Π. προϊόν!

Το τελικό προϊόν είναι το γνωστό σε όλους παραδοσιακό Πετμέζι, το οποίο και χρησιμοποιούμε ευρέως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, ως πιο υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης.

…………………………………………………………………………..

Σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας ολόκληρος χρόνος …και ενώ το προϊόν είναι περιζήτητο, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή στις εκθέσεις προϊόντων (Δεντρόπ Αθήνας και Θες/νικης) και μάλιστα από 7 χώρες του Εξωτερικού(Γερμανία, Φιλανδία, Αγγλία, Αμερική), δυστυχώς η ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν μεν ιδρύσει οι πέντε θαρραλέες γυναίκες από την Γεννησέα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες ποσότητες από πετιμέζι που ζητά η αγορά του εξωτερικού…

Είναι στο πλευρό τους η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι το επιμελητήριο της Ξάνθης, είναι ενήμερο του Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και περιμένουν να μπουν σε κάποιο από τα ανάλογα προγράμματα του εν λόγω υπουργείου που αυτό θα γίνει…(ζήσε Μάη μου) τον ερχόμενο Οκτώβρη…

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως ενώ βλέπουμε ότι μια καλλιέργεια(Ζαχαροκάλαμο), ένα προϊόν(πετιμέζι), που σημειωτέον έχουν βρεθεί  οι  αγορές και που θα διατεθεί… Δεν υπάρχει η ανάλογη  κινητικότητα  ή ταχύτητα καλύτερα από τους αρμοδίους(πολιτεία-αυτοδιοίκηση, άλλοι φορείς;)

 …Είναι να απορεί κανείς πως δεν μπορεί  να μην βρίσκεται ένας τρόπος να εξασφαλισθούν χρήματα, ή τάχιστα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, προκειμένου  να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές,  που θα εξασφαλίζουν τους δύο απαράβατους κανόνες των  αγορών, για να τις κατακτήσεις: Της συνέπειας και της συνέχειας…Πολύ απλά δεν γίνεται φέτος να έχεις και να μην έχεις του χρόνου…Αυτό δεν το συγχωρούν οι αγορές και ψάχνουν αμέσως για αντικαταστάτη.

Πως θα επιδράσει μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή;  Οι Αγρότες που διαμαρτύρονται συνεχώς για χαμηλές τιμές στις …δυναμικές καλλιέργειες που είναι και υδροβόρες(Βαμβάκι-Καλαμπόκι) θα έχουν μια έτοιμη καλλιέργεια να βάλλουν,  με πλήρη απορρόφηση της παραγωγής, ενώ η πληρωμή θα είναι  αμεσότατη… «Πρόκειται  για μια καλλιέργεια που θα ξεκουράσει τα χωράφια, δεν χρειάζεται πολύ νερό, ούτε λιπάσματα, μόνο χειρωνακτική εργασία», μας επισήμανε πολλές φορές η πρόεδρος του συλλόγου με μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Αθανασία  Αμανατίδου. 

Επι πλέον θα ιδρυθούν οι κατάλληλες μονάδες, ή μια βιοτεχνία,  όπου θα παρασκευάζεται το πετιμέζι(σ.σ. άρα θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και δεν θα αναγκάζονται οι νέοι να μεταναστεύουν για εξεύρεση εργασίας…Μιλάμε για ένα παραδοσιακό προϊόν το πετιμέζι το οποίο είναι πλουσιότατο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό(φαινόλες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, εξαιρετικό καθαριστικό για τους πνεύμονες) κλάσεις ανώτερο από την μελάσα που εισαγάγουμε καθώς και την μαύρη ζάχαρη.

Γιατί δεν προχωράει το όλο εγχείρημα; Μήπως προσκρούει σε πολλά συμφέροντα που σχετίζονται με τις εισαγωγές των προαναφερθέντων προϊόντων;(σ.σ.  Λέω μήπως).

Καλό θα είναι πάντως να προχωρήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν ιδρύσει που οι  5 συνταξιούχες Γυναίκες από τη Γεννησέα και να βασισθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία…και το κάνουν ακριβώς επειδή σκέφτονται  τη νέα γενιά…Ακριβώς επειδή θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε και να δώσουμε αξία στον τόπο μας και στον πολύτιμο θησαυρό που είναι τα παραδοσιακά του προϊόντα του! 

Αυτή είναι η βαριά μας βιομηχανία, τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, τα οποία κάποτε η Πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που να συνδυάζουν την Αγρο-κτηνοτροφική παραγωγή με τον τουρισμό, δημιουργώντας Γαστρονομικούς τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων  παράλληλα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας του κάθε τόπου!

Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό η Πολιτεία, οι ίδιοι οι κάτοικοι  όλων των ηλικιών εφ’όσον συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα(σ.σ πάψουν την πρέφα στα καφενεία, την διαυλότσαρκα στα κανάλια, την φέισμπουκιάδα και τις ατέλειωτες ώρες καφέ) μπορούν να δημιουργήσουν εστίες τοπικής ανάπτυξης αξιοποιώντας τις δυνάμεις τους και τα προϊόντα της περιοχής τους που πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Αυτό απαιτεί συνεργασία, ένωση δυνάμεων και πλάνο με στόχους προοπτικής…Πέντε γυναίκες από τη Γεννησέα το συνειδητοποίησαν όπως  κι άλλοι πολίτες της Ελλάδας.

Μένει να συναντηθούμε να δούμε ότι αποτελούμε την κρίσιμη μάζα για την αλλαγή της νοοτροπίας μας και την πραγματική ανάπτυξη με τις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας και τιμώντας αυτή την ευλογημένη Χώρα του φωτός! Την Ελλάδα!

ΥΓ: η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Αμαντίδου μέχρι και επιστολή είχε στείλει στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να του θυμίσει τις τεράστιες δυνατότητες της Ελληνικής Γης και των προϊόντων της. Αλλά η επιστολή δεν ήταν ΠΝΠ για την υπογράψει… Ίσως ο νέος πρόεδρος φανεί πιο… καταδεκτικός; (!)

Βασιλική Μαχαίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ-ΕΡΑ Κομοτηνής


Οι γυναίκες που ανέστησαν το εκλεκτό κεχριμπαρένιο Πετιμέζι


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;