16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΠαχίρα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

Παχίρα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

Η παχίρα (ή παχύρα) είναι ένα εντυπωσιακό μικρό δέντρο που τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά σε σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, η παχίρα ξεπερνά τα 10 μέτρα σε ύψος, σε εσωτερικούς χώρους το ύψος της κυμαίνεται μεταξύ 1-2 μέτρων. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, η παχίρα διαθέτει γυαλιστερά πεντάλοβα φύλλα και χαρακτηριστικούς πανέμορφους κορμούς (συνήθως 3) που είναι πλεγμένοι μεταξύ τους.

Και μπορεί τα λεφτά να μη φυτρώνουν σε δέντρα, η παχίρα ωστόσο είναι γνωστότερη ως «δέντρο που φέρνει χρήματα» (money tree) και «δέντρο που φέρνει τύχη» (good luck tree). Σύμφωνα με το φενγκ-σούι, ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που ενισχύουν την καλοτυχία και την ευημερία σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ιδανικο δώρο για καινούργιες επιχειρήσεις και νιόπαντρα ζευγάρια.

 
Τι φροντίδα χρειάζεται η παχίρα για να αναπτυχθεί;
 
Η παχίρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα και καφέ στίγματα στα φύλλα. Λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς της, η παχίρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση που έχουμε λιγότερο φωτισμό. Η παχίρα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του φυλλώματος της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από το παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα.

Προμηθευόμαστε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό από το πότισμα και φροντίζουμε να αδειάζουμε το νερό που μένει στο πιατάκι μετά το πότισμα. Αν θέλουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη της παχίρας, την μεταφυτεύουμε σε σχετικά μικρή γλάστρα που θα την κρατήσει σε χαμήλο ύψος. Σχετικά με τη λίπανση της παχίρας, για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

 
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η παχίρα;
 
H παχίρα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς χρειάζεται σχετικά λίγη εδαφική υγρασία στο χώμα της για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε να κάνουμε τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα. Σε συνθήκες κάυσωνα, φροντίζουμε να βρέχουμε καθημερινά το φύλλωμα της παχίρας με ένα ψεκαστηράκι κατά το σούρουπο για να αποφύγουμε ξηράνσεις στο φύλλωμα της. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα και και καφέτιάσματα στα φύλλα.
 
Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η παχίρα;
 
Αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης στην παχίρα για να της δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα και να περιορίσουμε την μεγάλη ανάπτυξη της. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε καποια φύλλα από την ακραία βλάστηση της παχίρας και φύλλα που έχουν κιτρινίσει ή ξεραθεί. Η παχίρα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει καινούργια φύλλα άμεσα, μετά από λίγες μέρες. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά παχίρας, πραγματοποιούμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβοντας μικρά τμήματα βλαστού με μίσχο και με φύλλα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Μετά από λίγες βδομάδες, ένα καινούργιο φυτό παχίρας θα έχει ριζώσει στη γλάστρα μας και θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
 
Κι ένα μυστικό για την παχίρα
 
Η παχίρα αναφέρεται και ως «κάστανο της Γουιάνας» καθώς στο τροπικό περιβάλλον που αναπτύσσεται, δίνει χαρακτηριστικούς μεγάλους καρπούς που τρώγονται και θυμίζουν γεύση κάστανου.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Παχίρα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;