24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης – ΠΕΛΙΤΙ

Όταν σπούδαζα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Γεωπονίας, τμήμα Ζωικής Παραγωγής είχαμε ένα εργαστήριο τεχνολογίας γάλακτος.

Στο πρώτο εργαστήριο η καθηγήτρια μας έμαθε να κάνουμε μόνοι μας γιαούρτι. Ενθουσιάστηκα.

Μέσα σε μια εβδομάδα έκανα και μόνος μου, γιαούρτι στο σπίτι. Στο δεύτερο εργαστήριο, μας είπε ότι εμείς προοριζόμαστε να εργαστούμε στη βιομηχανία των τροφίμων, οπότε θα μάθουμε πως κάνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα για τη βιομηχανία. Αυτές οι κουβέντες ήταν που για μένα ξεκαθάρισαν, ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει να εργαστώ στη βιομηχανία τροφίμων αλλά για την οικιακή οικονομία.

Έτσι πήρα απόφαση, παρέδωσα την πτυχιακή μου εργασία «Φυσικά συστήματα καθαρισμού ζωικών και αστικών αποβλήτων», και παράτησα τις σπουδές μου λίγο πριν το πτυχίο. Μετά έφυγα στην επαρχία και έζησα χωρίς ρεύμα, κ.λ.π.

Υλικά για να κάνουμε το δικό μας γιαούρτι.

Γάλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα από κτηνοτρόφο αλλά και γάλα του εμπορίου, το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, ότι θέλουμε, προσέχουμε το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε να έχει τα λιπαρά του.

Γιαούρτι «παραδοσιακό» με πέτσα. Το γιαούρτι αυτό θα είναι η μαγιά μας για το γιαούρτι μας. Κάθε λίτρο γάλα θα δώσει ένα λίτρο γιαούρτι για τρία λίτρα γάλα θέλουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι.

Θα χρειαστούμε: 3 λίτρα γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, θερμόμετρο, τσαντίλα και σουρωτήρι.

Αν το γάλα μας είναι από παραγωγό θα πρέπει να το περάσουμε μέσα από την τσαντίλα, τη βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε τυροκομικά είδη ή σε καταστήματα υφασμάτων.

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Αν το γάλα μας είναι του εμπορίου δεν χρειάζεται να το σουρώσουμε.

Βάζουμε το γάλα μας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Ανακατεύουμε το γάλα για να μην κολλήσει. Θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το γάλα φουσκώνει και μπορεί να μας χυθεί. Θα πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα. Μόλις το γάλα βράσει, θα το αφήσουμε για 1-2 λεπτά να βράζει και μετά θα το βάλουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να κατέβει η θερμοκρασία στους 45Ο-46Ο C. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο, αν δεν έχουμε ελέγχουμε με το δάχτυλο μας, μετρώντας ως το δέκα χωρίς να καούμε. Βέβαια αλλιώς αντιλαμβάνομαι εγώ τη θερμοκρασία αλλιώς εσείς.

Θα βάλουμε ένα μέρος γάλα σε ένα μπολ και το γιαούρτι όπου θα το λιώσουμε χτυπώντας το με ένα κουτάλι. Θα το κάνουμε σαν κρέμα.

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Αδειάζουμε το γάλα μας μέσα σε ένα τάπερ ή σε ένα πήλινο δοχείο και μέσα εκεί αδειάζουμε το διαλυμένο γιαούρτι. Μπορούμε αν θέλουμε να αδειάσουμε το διαλυμένο γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα και μετά να βάλουμε το μείγμα μας σε γυάλινα βάζα. Αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι πιο πρακτικός και ποιο εύκολα διαχειρίσιμο το γιαούρτι μας. Σε κάθε περίπτωση το διαλυμένο γιαούρτι μας θα πρέπει να φροντίσουμε να πάει ομοιόμορφα σε όλο το γάλα που έχουμε. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.

Το τοποθετούμε το σκεύος μας που το έχουμε σκεπάσει με μια μεμβράνη ή με το καπάκι του ή τα βάζα μας κλειστά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού που θα μείνουν ακίνητα, ζεστά και τυλιγμένα με μια κουβέρτα για έξι ώρες.

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Αν το γιαούρτι μας δεν έχει γίνει στις 6 ώρες θα το αφήσουμε για άλλη μια με δύο ώρες. Αφού γίνει το γιαούρτι μας αφαιρούμε την κουβέρτα και το βάζουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να κάνουμε ξανά γιαούρτι μπορούμε να κρατήσουμε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε ως μαγιά, συντηρείτε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

ΠΕΛΙΤΙ: Πώς κάνω το δικό μου γιαούρτι

Καλή επιτυχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;