Σύμπραξη ΕΛΓΟ Δήμητρα-Περιφέρειας-ΔΠΘ για Πιλοτικούς Αγρούς στην Νέα Ορεστιάδα
Ανταπόκριση της Βασιλικής Μαχαίρα
Προκρίνονται το κρίταμο και το τσάϊ του Βουνού
Σύμπραξη δρομολογείται μεταξύ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης(ΔΠΘ) και Δήμου Νέας Ορεστιάδας, για την δημιουργία πιλοτικών αγρών διαφόρων ειδών.
Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η τακτική ερευνήτρια-Διευθύντρια Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας, Ελένη Μαλούπα.
Η κ. Μαλούπα δήλωσε πως ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες εκτάσεις, θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει την προσπάθεια η Περιφέρεια και θα το παρακολουθεί στενά το ΔΠΘ. Τα ΑΦΦ που προκρίνει για την περιοχή η κ. Μαλούπα είναι το κρίταμο (σ.σ με απίστευτες συν τοις άλλοις και καλλυντικές ιδιότητες) και το τσάι του Βουνού.
Το όλο εγχείρημα μπορεί να περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια, τα οποία θα έχουν ως στόχο την εμπέδωση της ιδέας στους Αγρότες-Παραγωγούς της καλλιέργειας σε συλλογικό επίπεδο Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).
«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών Αυτοφυών Φυτών και ΑΦΦ τα κάνουν ασυναγώνιστα στις αγορές του Εξωτερικού, οι οποίες στην κυριολεξία διψούν για αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η οργάνωση των Αγροτών-Παραγωγών σε ομάδες ή συνεταιρισμούς. Ήδη έχει καταγραφεί πρόοδος στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και περιμένουμε σαφή δείγματα γραφής και στην Βόρεια Ελλάδα. Περιμένουμε και δε από την Πολιτεία να διαμορφώσει, λαμβάνοντας και τα μηνύματα από τη βάση, μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης για τα Ελληνικά ΑΦΦ και με άμεσες ενέργειες την παρουσία σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία και τη νέα κυβέρνηση να το θέσει σε προτεραιότητα και να έχουμε αποτελέσματα μια και όλοι επιθυμούμε την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Πέρα δε από αυτά οφείλουμε σαν Έλληνες να διαφυλάξουμε αυτή την βιοποικιλότητα με την οποία μας προίκισε η Φύση», σημείωσε η κ. Μαλούπα.
(σ.σ. στην οποία δικαίως μπορούμε να της προσάψουμε το προσωνύμιο ως σύγχρονη θεά Δήμητρα).
ΑΦΦ στη Ροδόπη
Σε παλιότερη εισήγησή της στην Κομοτηνή, η κ. Μαλούπα, η οποία έχει μιλήσει σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπου την καλούν και ακάματα ξετυλίγει τους θησαυρούς της ευλογημένης Ελληνικής γης και στο κομμάτι των Αρωματικών Φυτών!
Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 6.500 αυτοφυή αρωματικά φυτά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη, γεγονός πολύ σημαντικό για την χλωρίδα της. Από αυτό προκύπτει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει και υψηλή βιοποικιλότητα! Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το 1 στα πέντε απαντάται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά άλλού στον κόσμο!!! Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δίκταμο Κρήτης, Μαστιχόδεντρα Χίου, Αχίλλεα, Σιδερίτης(τσάϊ του βουνού), Ρίγανη( στην Ελλάδα παρουσιάζει 30 παραλλαγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία. Η μυρωδάτη ρίγανη, που φεύγει στο εξωτερικό είναι η Γκρικ Ορέγκανο), ο κρόκος Κοζάνης, Μέντες.
«Από τα Αρωματικά μας φυτά το 50 έως και το 60% δεν καλλιεργείται, αλλά συλλέγεται και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί, καθώς έχει καταγραφεί μείωση των φυσικών πόρων», σημείωσε η κ. Μαλούπα.
Στον αντίποδα αυτών που συλλέγονται, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις στα Αρωματικά Φυτά, ειδικά μετα την κρίση, ως εναλλακτική καλλιέργεια. Ήδη στην Ελλάδα, από τους πιο γνωστούς Βοτανικούς κήπους στα Κρούσσια του Κιλκίς, στην Επίδαυρο που εκεί η ένωση νέων Αγροτών Αργολίδας, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ίδρυση ενός κήπου με τα ιερά και θαυματουργά βότανα του Ασκληπιού!
Έτσι όπως περιέγραφε τους αριθμούς των Αρωματικών Αυτοφυών στις 13 Γεωγραφικές περιφέρειες, σημειώσαμε τα εξής: Τα πιο πολλά αυτοφυή βρίσκονται στη Ροδόπη, με αριθμό αυτοφυών 3.130!
Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια ανάλογη προσπάθεια για δημιουργία βοτανικού κήπου και στην πανέμορφη Μαρώνεια κοντά στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας! Ειδικά η περιοχή της Ροδόπης, λόγω του ότι η οροσειρά της Ροδόπης, προστάτεψε τα αυτοφυή φυτά από πλημμύρες, τα φυτά αυτά είναι αρχέγονα!
Οι συμβουλές της κ. Μαλούπα προς τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις καλλιέργειες, συνίσταντο στα εξής: Συνέπεια, Συνέχεια, Ποιότητα, Συνεργασία, Τυποποίηση και Μεταποίηση μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. «Έτσι θα σας αναζητούν οι αγορές του Εξωτερικού και θα αυξάνονται συνεχώς, γιατί τα Ελληνικά Ποιοτικά προϊόντα είναι πολύτιμα», σημείωσε καταλήγοντας.