Άνθρωποι με ημικρανίες έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μικροβίων στο στόμα και στο πεπτικό τους σύστημα.
Αυτό διαπίστωσε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mSystems, της American Society for Microbiology και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν περισσότερα βακτήρια στο στόμα τα οποία είχαν την ικανότητα να μετατρέπουν χημικές ουσίες (νιτρικά), σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς ημικρανίες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 172 δείγματα από το στόμα και σχεδόν 2.000 δείγματα κοπράνων από υγιείς ανθρώπους που συμμετείχαν στο American Gut Project.
Τα βακτήρια συμβάλλουν στη μετατροπή των νιτρικών σε πρωτοξείδιο του αζώτου το οποίο εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στις ημικρανίες.
Ο ερευνητής Antonio Gonzalez, του University of California, San Diego, δήλωσε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι ορισμένες τροφές προκαλούν ημικρανίες- σοκολάτα, κρασί και ιδιαίτερα τροφές που περιέχουν νιτρικά.
Τα νιτρικά βρίσκονται σε τροφές όπως κατεργασμένο κρέας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και σε ορισμένα φάρμακα.