20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΠοιος είναι ο κίνδυνος από τις ξεροψημένες τηγανιτές πατάτες

Ποιος είναι ο κίνδυνος από τις ξεροψημένες τηγανιτές πατάτες

Οι Βρετανοί επιστήμονες  προειδοποιούν να μην τηγανίζουμε πολύ τις πατάτες ή να ψήνουμε το τοστ γιατί αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο. 
Ο κίνδυνος σχετίζεται με την ουσία ακρυλαμίδιο που παράγεται όταν τροφές με άμυλο ψήνονται ή τηγανίζονται  για πολλή ώρα  σε υψηλές θερμοκρασίες. 
Σύμφωνα με το BBC, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, συστήνει στους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες από το τηγάνι μόλις πάρουν χρώμα χρυσαφί και ποτέ να μην τις αφήνουν να μαυρίζουν. Το ίδιο και για το τοστ, δηλαδή να μην καίγεται το ψωμί. 
Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος.  Όταν οι τροφές που έχουν πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου παράγονται υψηλότερα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας . 
Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.
Ποιος είναι ο κίνδυνος από τις ξεροψημένες τηγανιτές πατάτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;