Όλοι γνωρίζουμε ότι η δοκιμή του ελαιόλαδου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παλιά, συνήθιζαν να βάζουν το λάδι πάνω σε ψωμί.
Ο πιο ασφαλής τρόπος όπως προτείνουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου, είναι να βάλουμε το λάδι σε ένα γυάλινο στενόμακρο ποτήρι και να το κλείσουμε με το χέρι μας για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να βγουν τα αρώματά του.
Η μυρωδιά είναι το κλειδί για την ποιότητα του λαδιού. Πρέπει να είναι ευχάριστη και να μας θυμίζει ελιά. Σε διαφορετική περίπτωση, το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο.