13.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς χαρτονομίσματα;

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς χαρτονομίσματα;

«To χρήμα κάνει τον πλανήτη να κινείται» (Money makes the world go round) λέει το τραγούδι. Ή μήπως όχι; Αυτό τον προβληματισμό έχει ο πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Οικονομίδης.

O ίδιος έχει παρουσιάσει μια ιδιαίτερη ιδέα με την οποία προτείνει την κατάργηση των χαρτονομισμάτων από την ζώνη του ευρώ, την υιοθέτηση αποκλειστικά κερμάτων για την καθημερινή ζωή, και για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές την χρήση πλαστικού χρήματος. Ο κ. Οικονομίδης παραθέτει, επίσης, τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του τεχνικού (όπως τονίζει και όχι πολιτικού) συστήματός του, το οποίο κατά τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λύση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το δόγμα

 
Έστω ότι, σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, τα χαρτονομίσματα από το 500ευρο μέχρι το 10ευρο καταργούνται σταδιακά μέσα σε ένα χρόνο. Τα ψιλά (κέρματα) διατηρούνται για όλες τις καθημερινές συναλλαγές (βλέπε μπακάλικο, περίπτερο, σούπερμάρκετ, καφές κλπ). Η καθημερινή χρήση των κερμάτων κρίνεται απαραίτητη καθώς η όποια πιο περίπλοκη διαδικασία θα δημιουργούσε προβλήματα. Για όλα τα υπόλοιπα θα γίνεται στο εξής χρήση καρτών, internet ή mobile banking.
 
…με το καλημέρα

 
Βραχυπρόθεσμα, η πρότασή αυτή – πάντα κατά τον εμπνευστή της – θα επιφέρει πλήρη εποπτεία του δημοσίου επί του συνόλου του ΑΕΠ και όλου του τζίρου κάθε οικονομικού προσώπου με την συνεπαγόμενη κάλυψη του συνόλου της φορολογικής βάσης για κάθε είδους φόρο. Η δημοσιονομική εξυγίανση εκτιμάται από τον κομιστή της πρότασης ως άμεσο αποτέλεσμα αφού θα προκύψει αφενός αύξηση του ΑΕΠ και αφετέρου αύξηση των κρατικών εσόδων. «Οι συνέπειες της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιτρέψουν την μείωση των φορολογικών συντελεστών και συνεπώς θα ενισχύσουν την ανάπτυξη», εξηγεί ο Γιώργος Οικονομίδης.
 
Θα πεθάνει το έγκλημα
 
Trafficking, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση και κυρίως το οργανωμένο έγκλημα θα απαλειφθούν μεσοπρόθεσμα, αφού δεν θα υπάρχει το hard cash που επιδιώκουν οι εγκληματίες – και με δίευρα δεν παίζεις μπάλα εδώ που τα λέμε.
 
Ο Γιώργος Οικονομίδης υποστηρίζει, λοιπόν, ότι τα οφέλη της κοινωνίας θα είναι τεράστια καθώς θα αφαιρεθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές, απαγωγές, δωροδοκίες, διαφθορά, εκβιασμοί και όλα τα συναφή στα οποία ο άνθρωπος υποκύπτει ατενίζοντας το γυαλιστερό μωβ του 500ευρου. «Αντίστοιχη απελευθέρωση κοινωνικών δυνατοτήτων του κράτους θα προκύψει λόγω εξαιρετικής μείωσης αντικειμένου από σειρά υπηρεσιών (δικαστήρια, αστυνομία, φυλακές) κλπ», υποστηρίζει ο ίδιος, που φέρνει προς τεκμηρίωση το παράδειγμα των άϋλων τίτλων μετοχών και συμβολαίων κτηματολογίου.
 
Μάλιστα επιμένει ότι οι μόνοι τυχόν αντιτιθέμενοι της πρότασής του θα είναι οι επωφελούμενοι από το οργανωμένο έγκλημα και οι φοροφυγάδες. Όσον αφορά τα αντεπιχειρήματα περί παρακολούθησης από το κράτος, ο κ. Οικονομίδης αναφέρει ότι «πρέπει να ξέρουμε ότι και τώρα το κράτος εάν έχει λόγο να παρακολουθήσει κάποιον μπορεί να το κάνει. Εξάλλου μπορούν να υπάρξουν πρόνοιες απορρήτου δεδομένων πέραν των καθαρά φορολογικών ζητημάτων».
 
Ακόμη και οι τράπεζες θα έπρεπε να είναι χαρούμενες με αυτή την πρόταση, εκτιμά ο εμπνευστής της, καθώς όλο το χρήμα που κυκλοφορεί θα κατευθυνθεί σε αυτές, και θα εξοικονομηθεί κόστος φύλαξης και χρηματαποστολών.
 
Μόνο σε μια χώρα;

 
Όχι βέβαια. Αν και θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως πρακτική και σε μία μόνο χώρα, η ιδανική εκδοχή θα ήταν να εφαρμοστεί το σύστημα σε όλη την ζώνη του ευρώ. «Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα οικονομικά», σχολιάζει. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, η Ε.Ε. είναι αρκετά ώριμη να δεχθεί ένα τέτοιο σύστημα. «Μέσα από ένα επαρκές στάδιο ενημέρωσης είναι δυνατό να υπάρξει καθολική χρήση του συστήματος από όλες τις ηλικίες και τα πλεονεκτήματά του θα δημιουργήσουν μιμητές παγκοσμίως». 

Σχετική πηγή: gobanknoteless.wordpress.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;