Γράφει ο Λοβερδος Στελακατος Χρηστος
Στη τσιπούρα θα δίνετε μεγάλη βάση στην ουρά για να ξεχωρίζετε την αλανιάρα με της ιχθυοκαλλιέργειας. Για να μη πληρώνετε χρυσάφι το άχυρο των εταιριών μέσω των εμπόρων.
Φωτο 1 Η αισχρή εξαπάτηση και αισχροκέρδια. Στη Ραφήνα πουλιέται τσιπουρα ιχθυοκαλλιέργειας στα 25 ευρώ το κιλό ως ελεύθερη αλανιάρα. Δεν αξίζει ούτε 6 ευρώ το κιλό. Βασικά δεν αξίζει να τρέφεται κάνεις με τέτοια ψάρια μέσα στον καρκίνο της φορμόλης, των αντιβιοτικών και των ιχθυοτροφών. Η τσιπούρα αυτή είναι 650 γραμμάρια άχυρο.
Φωτο 2 Εδώ έχω κάνει ζουμ της πρώτης φωτο της τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας που πωλείται για αλανιάρα. Όπως θα δείτε έχει φαγωμένη ουρά, χτυπημένη όπου λείπει κομμάτι και καθόλου ανοιχτή.
Φωτο 3 εδώ βάζω μια φωτο με αλανιάρα τσιπούρα και στη φωτο 4 κάνω ζουμ στην ουρά για να καταλάβετε τη διαφορά. Όπως βλέπετε η αλανιάρα τσιπούρα στη φωτο 3 και 4 έχει ανεπτυγμένη ουρά και δεν της λείπουν κομμάτια. Η τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας στη φωτο 1 και 2 έχει ουρά που της λείπει κομμάτι μιας και τα ψάρια αυτά ζούνε μέσα σε κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο και χτυπιούνται κατά το τάισμα τους και πάνω στο δυχτι του κλωβού.
Επίσης η τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας δεν έχει αναπτυγμένη ουρά γιατί δεν κολυμπάει σε αποστάσεις όπως η ελεύθερη γιατί ζει περιορισμένη σε κλοβούς έχοντας χάσει την κολυμβητικη της ικανότητα.
Διάφορες υπάρχουν και άλλες μεταξύ ελευθερης και ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας όπου θα εξηγήσω σε ένα βίντεο.
Οι διαφορες αυτές εντοπίζονται στα χρώματα τους, πάχος κοιλιάς, εντερικο λιπος, στα λεπια τους, στους σιαγόνες τους.