16.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΠότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο

Ανεξάρτητα από την υψηλή διατροφική αξία του ελαιόλαδου, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. 
Ποιες είναι αυτές:
 
Τηγάνισμα. 
Οι γνώμες των διατροφολόγων διίστανται. Πολλοί το συστήνουν στο τηγάνισμα υποστηρίζοντας ότι το παρθένο ελαιόλαδο δεν θα απελευθερώσει βλαβερές τοξίνες. Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι η αξία του ελαιόλαδου αλλοιώνεται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.
 
Τα ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά καταστρέφονται όταν υπόκεινται μια διαδικασία όπως αυτή του τηγανίσματος. Αν πάλι θέλεις να το χρησιμοποιήσεις διατηρώντας τις ευεργετικές ουσίες του μπορείς να το προσθέσεις όσο το τηγάνισμα θα φτάνει στο τέλος του.
 
Γκριλ και για κάποιες άλλες μαγειρικές χρήσεις. 
Μερικές συνταγές προτείνουν το μαρινάρισμα λαχανικών και κρέατος με ελαιόλαδο και μπαχαρικά λίγο πριν το γκριλ. Το ελαιόλαδο όταν πέσει στο γκριλ δημιουργεί φλόγες, κάτι που δεν είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία όπως υποστηρίζει Γάλλος chef: «Το φαγητό μοιάζει να έχει ψηθεί με… γκάζι». Επιπρόσθετα, το ελαιόλαδο μπορεί να είναι υγιεινό στη μαγερική, ωστόσο η έντονη μυρωδιά του μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της συνταγής.
 
Ομορφιά και δερματολογικά προβλήματα.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως μαλακτικό μαλλιών, λάδι για το μασάζ, σε σαπούνια και σκραμπ. Ωστόσο δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι κατάλληλο για δέρματα που είναι επιρρεπή σε ακμή. Αυτό γιατί το ελαιόλαδο μπορεί να φράξει τους πόρους.
 
Προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο.
Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι απαλλαγμένο από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
 
Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;