14.9 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣRosa Nera: 16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των...

Rosa Nera: 16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων

 

Ανακοίνωση για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera εξέδωσε και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών:

16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων

Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού». 

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών.

—-

 

Λίγα λόγια το κτίριο όπου στεγάστηκε για 16 χρόνια το εγχείρημα της Rosa Nera

Το κτήριο της V Μεραρχίας, που κατασκευάστηκε γύρω στα 1870, βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο της πόλης των Χανίων. Αρχικά δημόσιο διοικητικό και στη συνέχεια στρατιωτικό κτήριο, αποτελεί μέρος συγκροτήματος που συμπληρώνουν οι Στρατώνες και οι Φυλακές. Όταν κατασκευάστηκε, στέγασε τα δικαστήρια της πόλης των Χανίων, υπήρξε δε το πρώτο διοικητήριο του Κρητικού Κράτους και έδρα του πρώτου αρμοστή πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδος (1898 – 1900).

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον στρατό και αποτέλεσε την έδρα της V Μεραρχίας Κρητών ως το 1985, οπότε ιδιοκτήτης του έγινε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα τελευταία 16 χρόνια το κτήριο χρησιμοποιείται (μέχρι την χθεσινή εκκένωση) από την κατάληψη Rosa Nera, ενώ το Ίδρυμα το 2017 προχώρησε σε διαδικασία εμπορικής αξιοποίησής του, καθώς είχε υπογράψει σύμβαση με επενδυτή για την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας.

Η περιοχή του Καστελλίου (αρχαία Κυδωνία), όπου βρίσκεται το συγκρότημα των τριών κτηρίων, μαζί με την γειτονική Σπλάντζα, υπήρξε ο πυρήνας για την ανάπτυξη οικισμού, που εξελίχθηκε στην ιστορική πόλη των Χανίων, ήδη από τα μέσα της 4ης χιλιετίας π. Χ. Στους μινωικούς χρόνους ως και το α΄ μισό του 12ου αι. π. Χ. στον λόφο αναπτύχθηκε εγκατάσταση με προσεγμένο πολεοδομικό σχέδιο και σημαντικά αρχιτεκτονήματα, η οποία κατατάσσεται στα ανακτορικά κέντρα.

Μετά τον 8ο αι. π. Χ., ακολούθησε η οργάνωση των πόλεων – κρατών της Κρήτης, με την πόλη της Κυδωνίας να απλώνεται σε μεγάλη ακτίνα στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων κατά τους αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και άλλα στοιχεία από όλες τις περιόδους, ως και τη σύγχρονη εποχή, τεκμηριώνουν τον διαχρονικό διοικητικό χαρακτήρα της περιοχής του λόφου Καστελλίου, γνωστού και ως Μπαλκόνι των Χανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;