31.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΞΩΦΥΛΛΟΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS – Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Την Κυριακή 23 Ιουνίου2024 ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS: Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών» με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και παραθεριστών του νησιού.

Αρχικά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Francesco DeAugustinis “Until the End of the world” και ακολούθησαν οι ομιλίες.

Ο πρώτος ομιλητής ο βιολόγος κ.Ακύλας Μάρκος (video 1) ενημέρωσε για τις συνολικές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών , την υφιστάμενη κατάσταση των μονάδων στη Σαλαμίνα, αλλά και για τις μελλοντικές επεκτάσεις που προβλέπει η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την εφαρμογή Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας που θα οδηγήσουν στον 25πλασιασμό της έκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών .

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Ορφανίδου Φαίη (video 2) διευθύντρια του Πολιτιστικού και εκπ/κού φορέα Πόρου και Τροιζηνίας -Μεθάνων, Καθετή . Αναφέρθηκε τόσο στις δράσεις της Καθετής για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, όσο και για τη δράση του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες ΑΚΤΑΙΑ,τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας με κοινό στόχο την αποτροπή των σχεδίων .Επίσης είπε ότι η Καθετή ανέθεσε σε μια εταιρεία που εκπονεί περιβαλλοντικές μελέτες να αναλύσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που αφορά την Σαλαμίνα με στόχο να βρεθούν τρωτά σημεία .

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του ΠΕΡΙΒΟΣ κ.Φαρμακόρης Ανδρέας (video 3) που αναφέρθηκε στο ιστορικό των δράσεων του ομίλου από το 2011 μέχρι σήμερα για το θέμα των Υδατοκαλλιεργειών και τόνισε την αναγκαιότητα της συντονισμένης δράσης όλων των φορέων για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια πριν την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, αλλά και την πρόθεσή μας να κινηθούμε νομικά αν χρειαστεί. Κύριοι στόχοι μας θα είναι :

– Να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες και όταν τελειώσει η άδεια των υπαρχουσών να φύγουν χωρίς καμία επέκταση

– Να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο που να επικαιροποιήσει την ομόφωνη βούληση των κατοίκων του νησιού κατά της επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών

– Υπομνήματα σε Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Βουλευτές Β Πειραια, Ευρωβουλευτές

– Εαν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη .

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους:

Διάκος Κώστας (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Δερτούζος Μάνος (δημοτικός σύμβουλος), Ραπανάκης Μάνος, Κουπετώρης Τάσος (συντονιστής ΟΜ Σύριζα – ΠΣ, εκπρόσωπος βουλευτή Νίνας Κασιμάτη), Μαρία Λεμπέση-Τσάμη, Μπακούρος Μπάμπης, Ζαρομανδάλου Μάχη, Κυπριωτάκης Όθων (αντιπρόεδρος ένωσης αποστράτων), Εϋα Μιχάλαινα, Καρακώστας Φίλιππος, Χριστιάννα Κασαμπέλη, Βούλα Τουτουντζη (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Γιώργος Δημητρίου (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Γκούμας Γιάννης (εκπρόσωπος ΜΕΡΑ25), Αραβανή Υβόνη (δημοτική σύμβουλος), (video – από το 53′ και μετά) με κοινό παρονομαστή όλων να αποτραπούν τα σχέδια που προβλέπονται.

Η δημοτική αρχή εκπροσωπούμενη από τον αντιδήμαρχο κ. Αλαΐσκα Αθανάσιο, δεσμεύτηκε να οριστεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες, να οργανωθούμε νομικά χωρίς να χαθεί χρόνος και ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα μας σε κάθε κίνηση που μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Η προσέλευση του κόσμου της Σαλαμίνας ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον κι η ανησυχία πολύ μεγαλύτερα. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ θεωρεί ότι η ημερίδα αυτή ήταν μια καλή αρχή για το δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας και ελπίζει στην ενότητα και την στήριξη ΟΛΩΝ (παρόντων και απόντων) για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός! Ευχαριστούμε θερμά την ΚΑΘΕΤΗ και το δίκτυο ΑΚΤΑΙΑ για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Τις ώρες αυτές βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχέδιο διατάγματος από τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα 25-πλασιάσει την έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα και τα Διαπόρια νησιά (νησάκια ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Αίγινα). Από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνουν σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες η έκταση θα εκτοξευθεί στα 4.632 στρέμματα σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Έχουν λάβει υπόψη τους:

Τη βούληση των κατοίκων;

Επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά:

  •  

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σαλαμίνας “Δημήτριος Μπόγρης” αποδείχθηκε πολύ μικρή για τον κόσμο που την κατέκλυσε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ παρά τον καύσωνα και το τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

 

Την υπάρχουσα περιβαλλοντική επιβάρυνση της Σαλαμίνας

Κανένα άλλο Ελληνικό νησί δεν έχει τόσο έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση όσο η Σαλαμίνα, που είναι ήδη περικυκλωμένη από:

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Το σημείο που θα γίνει η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών;

Η μεγαλύτερη επέκταση θα γίνει στις ακτές και όχι μόνο, ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στο δάσος των Κανακίων. Η πρόσβαση στις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή γίνεται μέσω δασικών δρόμων ακόμη και τις ημέρες που η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς από την Πολιτική Προστασία είναι στη μέγιστη τιμή της. Ο πολλαπλασιασμός αυτών θα πολλαπλασιάσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από τα φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται στο δάσος και τις συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν μέσα σε αυτό. Το αττικό τοπίο που ακόμη διατηρούν περιοχές στη νοτιοδυτική Σαλαμίνα με τα πεύκα να συναντούν τη θάλασσα και το οποίο τείνει να εξαφανιστεί, θα καταστραφεί.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Το δικαίωμα στην αναψυχή κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών;

Η περαιτέρω υποβάθμιση των περιοχών που θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες και θα επεκταθούν οι υπάρχουσες είναι δεδομένο. Δεδομένο είναι και πως θα επηρεαστούν αρνητικά και όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές, ακόμη και ο κλειστός κόλπος της Σαλαμίνας όπου διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι καθώς θα υπάρχουν μονάδες και στις δύο πλευρές της εισόδου του. Η Σαλαμίνα φιλοξενεί παραθεριστές και επισκέπτες από όλη την Αττική που την επιλέγουν είτε γιατί έχουν τα εξοχικά τους, είτε γιατί είναι από τις ελάχιστες διεξόδους από το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας είτε γιατί την αγαπούν. Υπολογίζεται πως 300.000 έρχονται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Πού θα κάνουν μπάνιο; Δίπλα στα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών; Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών έχει ληφθεί υπόψη;

Τους αρχαιολογικούς χώρους;

Σε ελάχιστη απόσταση από την προβλεπόμενη χωροθέτηση υπάρχουν η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Σαλαμίνας στα Κανάκια, ενώ αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν και σε Κολώνες και Περιστέρια. Θα τιμηθούν στολισμένοι με κλωβούς ψαριών;

ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών
  •  

Ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες, να μη γίνει καμία επέκταση και όταν λήξει η άδεια των υφιστάμενων μονάδων να απομακρυνθούν αφού πρώτα καθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν.

Η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώσει τον 25-πλασιασμό των υδατοκαλλιεργειών και θα μας απαγορέψει πρακτικά την πρόσβαση στο Δυτικό και Νοτιοδυτικό μέρος του νησιού μας, υποβαθμίζοντας παράλληλα και όλο το υπόλοιπο είναι στις 4 Νοεμβρίου 2024. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για το άτοπο της εγκατάστασης βιομηχανικού πάρκου υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα και τα Διαπόρια νησιά. Ήδη και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχουν υπογράψει υπέρ του δίκαιου αιτήματός μας 2.000 κάτοικοι και οι υπογραφές αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά. Αν δεν τα καταφέρουμε και το Προεδρικό Διάταγμα υπογραφεί, η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε.

 

Έχουμε δίκιο και πρέπει να το σεβαστούν.

Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;