20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑSalmonella spp. - Τι πρέπει να προσέχουμε

Salmonella spp. – Τι πρέπει να προσέχουμε

Είναι το βακτήριο που ακούμε συχνότερα από όλα σχετικά με τα τρόφιμα. Υπάρχει λόγος φυσικά γι’ αυτό, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία δηλητηριάσεων των πολιτών καθημερινά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχουν δημιουργήσει αξιόλογες προληπτικές μεθόδους για την προστασία της υγείας μας από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό. 

Ξεκινώντας από την επιβολή των αρχών HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων και συνεχίζοντας με αναλυτικές οδηγίες εργασίας για την διαχείριση τροφίμων.

Η λογική προσέγγισης της ασφάλειας του οργανισμού μας, ενάντια στην προσβολή του, από παθογόνους μικροοργανισμούς εστιάζει στην πρόληψη.

Οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί συναντώνται σε ωμά τρόφιμα όπως κρέατα και πουλερικά.

Salmonella spp. - Τι πρέπει να προσέχουμε

Τρόποι πρόληψης είναι οι εξής :

Αξιόπιστοι προμηθευτές. Πρέπει να γνωρίζουμε τους τρόπους διαχείρισης των τροφίμων από τις επιχειρήσεις που τα αγοράζουμε

Θερμική επεξεργασία των τροφίμων στους 72 °C για τουλάχιστον 2 λεπτά που ορίζεται ως θερμοκρασία παστερίωσης.

Ορθή διαχείριση αποθήκευσης στα ψυγεία. Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε απομονωμένο χώρο στο ψυγείο ώστε να μην επιμολύνουν άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά. Θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε ότι ένα προϊόν μαναβικής που έχει επιμολυνθεί δε θα περάσει καμία θερμική επεξεργασία πριν το καταναλώσουμε.

Χρήση διαφορετικών πάγκων επεξεργασίας των ωμών με τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Χρήση διαφορετικών εργαλείων (μαχαιριών κτλ.) για την επεξεργασία ωμών και ψημένων και φυσικά κρεατικών, πουλερικών και λαχανικών.

Τακτική απολύμανση επιφανειών και εργαλείων.

Μίλτος Μπαντινάκης
Επικεφαλής Επιθεωρητής Ποιότητας Τροφίμων
Quality Award

INFO

Η Quality Award καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων καλύπτοντας τις προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας σε τομείς τροφίμων, σε στάδια παραγωγής, τυποποίησης, αειφόρου ανάπτυξης, χώρους εστιάσεων, αναψυχής, μονάδων παραγωγής κ.α. Συνάπτει με επαγγελματισμό και σεβασμό προς τον πελάτη συνεργασίες προκειμένου να παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαρκεί στο χρόνο. 

Η εγκατάσταση που γίνεται από την εταιρία λαμβάνει το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό, σε μικρό χρόνο ώστε η επιχείρηση να αναπτύξει ένα σύστημα ποιότητας, όπως HACCP και να λειτουργεί σύντομα συμμορφωμένη με την ισχύουσα Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών.

Υιοθετεί και καθιερώνει νέες πρακτικές λειτουργίας, παρέχοντας εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας βάση της έρευνας, των γνωστικών αντικειμένων, της τεχνογνωσίας, της εκπαίδευσης με υλικό & λογισμικό και παράλληλα κατέχει άριστη συνεργασία με τους απαραίτητους Φορείς και Υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;