18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΣτροφή της μεσαίας τάξης στους Γιατρούς του Κόσμου

Στροφή της μεσαίας τάξης στους Γιατρούς του Κόσμου

Του ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗ

Η ΔΕΘ δεν είναι μόνο μια εμπορική έκθεση. Γύρω από τις 1.000 και πλέον εταιρείες που εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους αναπτύσσεται μια σειρά από παράλληλες δράσεις που σκιαγραφούν τον σύγχρονο χαρακτήρα της συμπρωτεύουσας. Κοινωνικοί, πολιτιστικοί φορείς, εκθέσεις και συναυλίες συνθέτουν το παζλ του κεντρικού γεγονότος της Θεσσαλονίκης, η οποία αναδεικνύει τους τρόπους που έχει επινοήσει για να διέλθει την κρίση. Αλλιώς δεν θα φιλοξενούσε και δεν θα βράβευε τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, η οποία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO με ένα ειδικό πολυϊατρείο, το οποίο επισκέπτονται όσοι έχουν ανάγκη.

Με τη χορηγία της ΔΕΗ και την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μοιράσει 750 προσκλήσεις σε ανασφάλιστους επαγγελματίες, ενώ θα δώσει ακόμη περισσότερες. Πέρυσι, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, 101 εθελοντές της οργάνωσης υποδέχθηκαν 4.000 επισκέπτες και περιέθαλψαν 1.906 ασθενείς.

«Η έκθεση μας βοηθάει να προσεγγίσουμε κόσμο με προβλήματα και δεν γνωρίζει ότι μπορεί να απευθύνεται σε εμάς», λέει η κ. Σοφία Γκαρανέ, υπεύθυνη του πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, το 65% των ασθενών που απευθύνονται σε αυτήν είναι Ελληνες πολίτες της μεσαίας τάξης που τα τελευταία δύο χρόνια έχασαν τη δουλειά ή την επιχείρησή τους. Η αντίστιξη σε σχέση με το 2001, όταν ξεκίνησαν οι ΓτΚ να λειτουργούν στην πόλη, είναι σαφής: «Τότε βλέπαμε 70-100 άτομα τον μήνα και ήταν όλοι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως μετανάστες. Σήμερα δεχόμαστε 1.800 επισκέψεις τον μήνα από Ελληνες ανασφάλιστους κατά κύριο λόγο».

 Το μεγάλο κόστος στην περίθαλψη των ασθενών αυτών είναι τα εμβόλια και οι παρακλινικές εξετάσεις. Εδώ είναι όμως που η δημόσια έκθεση, όπως αυτή στη ΔΕΘ, βοηθάει στη λειτουργία της οργάνωσης. Τα φάρμακα καλύπτονται είτε από ανακύκλωση που κάνουν οι εθελοντές, είτε μέσω χορηγιών που κάνουν εταιρείες και επαγγελματίες της πόλης. Τον Ιούνιο εταιρείες, επαγγελματίες και εθελοντές συνέπραξαν στη μεταφορά του πολυϊατρείου στην οδό Πτολεμαίων, στο κέντρο της πόλης, σε εγκαταστάσεις κατάλληλες να υποδεχθούν περισσότερο κόσμο.

«Ο χώρος μας παραχωρήθηκε από την Ισραηλιτική κοινότητα έναντι πολύ χαμηλού ενοικίου, παρά το γεγονός ότι είναι σε περιοχή με υψηλές αξίες. Ολος ο εξοπλισμός μας είναι από δωρεές, ενώ δεν πληρώσαμε για καμία εργασία. Από τα υδραυλικά μέχρι την τοποθέτηση των air conditions, όλα έγιναν εθελοντικά από επαγγελματίες», συνεχίζει η ίδια. Από 135 τ.μ. οι Γιατροί του Κόσμου μεταφέρθηκαν σε έναν χώρο 300 τ.μ., όπου λειτουργούν έξι ιατρεία και οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Τα στατιστικά δείχνουν γιατί είναι επιβεβλημένη αυτή η επέκταση. Το 2011 η οργάνωση είδε 6.790 ασθενείς και εμβολίασε 1.239 παιδιά. Το 2012 ο αριθμός των ασθενών ανέβηκε στους 12.723 και οι εμβολιασμοί στους 2.180. Το 2013 οι ασθενείς ήταν 16.504 και οι εμβολιασμοί 2.507. Η ΔΕΘ βοηθάει τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να γίνουν τμήμα ενός δικτύου αλληλεγγύης.

Στροφή της μεσαίας τάξης στους Γιατρούς του Κόσμου

kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;