22.4 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΥΓΕΙΑΤι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν

Τι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν

Παρουσίαση αποτελεσμάτων ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας για διαχείριση των φαρμάκων στην ελληνική κοινωνία

Διαβάστε επίσης: Πού μπορείτε να χαρίσετε περισσευούμενα φάρμακα για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια (ΛΙΣΤΑ)

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, το GIVMED σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Kόσμου διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: “Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση” στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιασθούν τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ερωτήματα γύρω από τη διαχείριση του φαρμάκου και να γίνει συζήτηση με ειδικούς του χώρου, επί των θεμάτων. 

Η ποιοτική έρευνα, σε  35 κοινωφελείς φορείς αφορούσε την χαρτογράφηση  των λειτουργικών πρακτικών των κοινωφελών φορέων που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων. Η κεντρική αποτίμηση είναι ότι παρά τις ποικίλες προκλήσεις και τυχόν οργανωσιακά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν, καλύπτουν σημαντικό όγκο φαρμακευτικών ελλείψεων των συνανθρώπων μας που στρέφονται σε αυτούς. 

Η ποσοτική έρευνα αφορούσε θέματα σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων και τη δωρεά μη ληγμένων από την κοινωνία. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

 • Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο. 
  • Το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του.
 • Πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.
  • 37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα.
  • 50% δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.
 • Η ελληνική κοινωνία διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο, αλλά προκύπτει σαν ανάγκη η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  σχετικά με τις  πρακτικές δωρεάς φαρμάκων.
  • 28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες.
  • 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει.
  • 28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν για να σχολιάσουν το θέμα των ληγμένων φαρμάκων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δημήτρης Πανταζής, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Μίλτος Αγιούμπ, εκπρόσωπος της ΟΣΦΕ, Λευτέρης Μαρίνος και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Αθηνών, Δημήτρης Ρέκκας.

Για το σχολιασμό της δωρεάς φαρμάκων από την κοινωνία, τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος, η Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζέφη Βοστιτσάνου, ο Πρόεδρος ομίλου του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Κώστας Πάνος, η Υπεύθυνη φαρμακοποιών του  ΜΚΙΕ, Πολυξένη Παπαλέξη και ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, Κάρολος Πούχνερ.

Ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν εκπρόσωποι του ΕΟΦ, της ΠΕΦΝΙ, κοινωφελών φορέων (κοινωνικά φαρμακεία, σύλλογοι ασθενών), στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και δημοσιογράφοι.

Συντονιστές της ημερίδας ήταν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Βενιζέλος και Σοφία Νέτα.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σχολιαστές και συμμετέχοντες μετά από ανοιχτή συζήτηση κατέληξαν ότι, αν και υφίστανται κενά στο σύστημα της δωρεάς φαρμάκων, υπάρχει ανάγκη από την κοινωνία για κάλυψη των φαρμακευτικών ελλείψεων.

Ο Θανάσης Βράτιμος, υπεύθυνος στρατηγικής και λειτουργίας του GIVMED  αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του GIVMED σε αυτήν ακριβώς την κοινωνική ανάγκη, ανακοινώνοντας ότι: “Το GIVMED, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα που έχει μέσω της νέας ιστοσελίδας givmed.org/signup να δωρίσει, με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, τα φάρμακα που δεν χρειάζεται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.” 

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα των ερευνών εδώ.

Τι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;