Εάν σας αρέσει να βουτάτε το ψωμάκι σας στη σαλάτα, αυτή η είδηση θα σας στεναχωρήσει. Πρόκειται για συνήθεια που κρύβει κινδύνους προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι , εφόσον βέβαι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με άλλους.
Η κίνηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα στο λάδι και στη συνέχεια στο στόμα των υπολοίπων.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό blog του Χάρβαρντ, ο Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ.
Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.
Πηγή: Τα Νέα