Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού εφιστά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των αστικών κέντρων, για την αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, που συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.
Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα: στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.
Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Εάν δεν χορηγηθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία, μέσα στις επόμενες 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.
Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Βασικές αρχές για το μάζεμα των
μανιταριών:
1)
Να
έχουμε πάντα μαζί μας μια βέργα και
μερικές χάρτινες σακούλες όταν
πάμε για μάζεμα καθώς και ένα
μπαστούνι για να καθαρίζουμε τα
πόδια των μανιταριών από τα φύλλα ή
το χώμα. Είναι σημαντικό να έχουμε
μια πλήρη οπτική επαφή για τη σαφή
αναγνώριση του μανιταριού.
2)
Όταν
στη βάση του ποδιού υπάρχει μια
βολβοειδής όψη, αυτό ισούται με
μεγάλο κίνδυνο.
3)
Τα
θανατηφόρα της οικογένειας των
αμανιτών φυτρώνουν πολύ εύκολα
κοντά στα καλά μανιτάρια, γι’
αυτό χρειαζόμαστε τις χάρτινες
σακούλες για να τοποθετήσουμε
ξεχωριστά τα γνωστά μας
μανιτάρια, ξεχωριστά τα αμφίβολα
και ξεχωριστά τα άγνωστα ώστε να
τα πάμε για “εξακρίβωση” στο
φαρμακοποιό της περιοχής, ο
οποίος συνήθως τα έχει μελετήσει.
4)
Ποτέ
δεν βάζουμε τα μανιτάρια που
μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες
γιατί σαπίζουνε με πολύ γρήγορο
ρυθμό όταν δεν αναπνέουν.
5) Επίσης
δεν πιάνουμε ποτέ με το χέρι
γυμνό ένα άγνωστο είδος γιατί
εάν περιέχει δηλητήριο θα
δηλητηριάσουμε τα καλά που θα
βρούμε στην συνέχεια και υπάρχει
πάντα ο κίνδυνος να βάλουμε το
χέρι στο στόμα από συνήθεια,
πράγμα που από μόνο του μπορεί να
προκαλέσει δηλητηρίαση.
πηγές: