Το 86% των χρεών δανειολήπτριας που όφειλε συνολικά 281.000 ευρώ σε δύο τράπεζες και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας διέγραψε οριστικά το Ειρηνοδικείο Πατρών με απόφασή του.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από τα 281.000 ευρώ η δανειολήπτρια θα πρέπει να πληρώσει μόνο τα 39.000 ευρώ.
Το δικαστήριο επίσης διέσωσε την κύρια κατοικία της γυναίκας, που …έχει ένα ακίνητο στον Αγ. Βασίλειο Πατρών και την υποχρεώνει απλώς να πληρώσει το ποσό των 60 ευρώ το μήνα για τα πρώτα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια μόλις 145 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 20 χρόνια. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, που είναι πλέον οριστική και έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα που βίωνε η γυναίκα όλα αυτά τα χρόνια.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η δανειολήπτρια είναι 51 ετών, μητέρα ενός παιδιού, που απολύθηκε μετά από 10 χρόνια εργασίας το 2011 από την δουλειά της, ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου και έκτοτε παρέμενε μακροχρόνια άνεργη.
Εργασία κατάφερε να βρει τον Σεπτέμβριο του 2016 με μισθό που δεν κάλυπτε επαρκώς τις ανάγκες της.
Σήμερα εργάζεται ως καθαρίστρια σε τουριστική μονάδα της Κρήτης με μηνιαίο μισθό 487 ευρώ.
Η γυναίκα είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 130.000 ευρώ από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας βάζοντας ως υποθήκη το σπίτι της στον Άγιο Βασίλειο. Έλαβε και δύο δάνεια από τράπεζες που έφθασαν τελικά τα 96.756 και 52.398 ευρώ αντίστοιχα μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υπεισέρχεται και σε ένα ακόμη νομικό ζήτημα, αυτό της δόλιας αδυναμίας πληρωμών που προέβαλε μια από τις τράπεζες σε βάρος της δανειολήπτριας. Η ειρηνοδίκης που εξέδωσε την απόφαση επισημαίνει ότι δεν είχε εξειδικευτεί το ποσό των δόσεων προς την δανειολήπτρια και δέχεται ότι δεν είχε ξεκαθαριστεί από την τράπεζα το ύψος των εισοδημάτων της σε ετήσια βάση, αλλά παρόλα αυτά της έδωσαν δάνειο, αναδεικνύοντας την τάση που επικρατούσε την «χρυσή» περίοδο των δανείων της προηγούμενης δεκαετίας.
Στο σκεπτικό καθορίζεται επίσης ότι από τα 60 ευρώ που θα πληρώνει για 4,5 χρόνια, τα 20,63 ευρώ και 11,70 ευρώ αντίστοιχα θα εισπράττονται από τις δύο τράπεζες και το ποσό των 27,67 ευρώ από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Στη συνέχεια η γυναίκα θα πληρώνει για 240 μήνες το ποσό των 145,8 ευρώ τον μήνα που θα εισπράττεται μόνο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Όπως αναφέρει ο Χρήστος Λιαρομμάτης, συνήγορος της δανειολήπτριας «το πιστωτικό σύστημα την δεκαετία 2000-2010, της τότε πλασματικής ευδαιμονίας, όπως φάνηκε στην πορεία, σκόπιμα μοίραζε δάνεια σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, αφού επωφελείτο από τις δόσεις και τα επιτόκια. Δεν το έκαναν για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες, αλλά για να πλουτίσουν τα στελέχη τους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ