22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΤο ελληνικό τσάι του βουνού δρα και κατά του Αλτσχάιμερ

Το ελληνικό τσάι του βουνού δρα και κατά του Αλτσχάιμερ

της Ιωάννας Φωτιάδη

«Το ανώτερο τσάι
προέρχεται από τα ψηλά βουνά», έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία. «Τα
ελληνικά βουνά» προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες. Πληθαίνουν τα
δημοσιεύματα για τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του
βουνού στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Aλτσχάιμερ, η οποία
οδηγεί στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Από τη νόσο πάσχουν
800.000 άτομα στη Γερμανία και περίπου 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Τα μελλοντικά, δε, σενάρια ηχούν ακόμα πιο εφιαλτικά, καθώς αυξάνουν
τους δυνητικούς ασθενείς το 2050 σε περισσότερους από 110 εκατομμύρια
παγκοσμίως. 

Μεταξύ 150 φυτών

«Εδώ
και επτά χρόνια είχαμε πειραματιστεί με 150 φυτά και βότανα από όλο τον
κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία» διηγείται στην «Κ» ο
καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντής του
ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, Jens Pahnke. Η
εικοσαμελής επιστημονική ομάδα ανέλυε τα συστατικά των φυτών και τα
δοκίμαζε σε πειραματόζωα, χωρίς ωστόσο σημαντική ωφέλεια.

«Από
έρευνά μας στο Ιντερνετ, μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου
και αποφασίσαμε να το παραγγείλουμε το 2010», θυμάται ο Γερμανός
καθηγητής. «Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!» περιγράφει ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, όταν αυτό δίδεται σε ποντίκια για 25 μέρες περιορίζει τη
βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό περίπου 80%. Το επόμενο «καλύτερο»
αποτέλεσμα είχε το συστατικό Τhiethylperazin, που όμως φτάνει το 70%. Ο
38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο
ετησίως, δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού του βουνού και στους
ανθρώπους. «Πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια
υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό
σταθεροποιείται σημαντικά», εξηγεί. «Είχα ασθενή, που είχε πρόβλημα
μνήμης και προσανατολισμού και είχε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσε
ούτε στην τουαλέτα να πάει μόνος τους» διηγείται. «Του χορήγησα τσάι για
δύο μήνες και τώρα έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που ετοιμάζεται να
πάει διακοπές με έναν φίλο τους στις Αλπεις», τονίζει.

Προς το
παρόν, ο γιατρός συνιστά να πίνουμε πολλά φλιτζάνια κρύο ή ζεστό τσάι
την ημέρα. Είναι, άλλωστε, κοινός τόπος ότι όσο νωρίτερα λαμβάνει κανείς
προληπτικά μέτρα για το Aλτσχάιμερ τόσο καλύτερα. «Συνήθως, φτάνει
κανείς στο σημείο να μη θυμάται πώς να γυρίσει σπίτι του για να
συνειδητοποιήσει ότι κάτι… “τρέχει” και να μας επισκεφθεί», επισημαίνει ο
Γερμανός γιατρός «αν, όμως, είχε υποβληθεί νωρίτερα σε κάποιο σχετικό
τεστ, θα είχε καλύτερη εξέλιξη η αρρώστια». Τα επόμενα δύο χρόνια η
επιστημονική ομάδα του Magdeburg φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα φάρμακο
από το ελληνικό τσάι (πρόκειται συγκεκριμένα για την ποικιλία “sideritis
scardica” που ενδημεί κυρίως στη Μακεδονία) σε μορφή χαπιού. Τα οφέλη
θα είναι πολλά, «θα είναι συμπυκνωμένο, οπότε η δράση του θα είναι ακόμα
πιο αποτελεσματική, ενώ ως χάπι θα είναι πιο εύχρηστο». 

Μεγάλες ποσότητες

Φυσικά,
για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες.
«Παραγγέλνουμε τόνους για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς»,
τονίζει. Ωστόσο, ο καθηγητής δε μας κρύβει ότι «έχουμε ξεκινήσει να
καλλιεργούμε τσάι σε κάποιες εκτάσεις στη Βουλγαρία, που συγγενεύουν
κλιματολογικά και εδαφολογικά με τα βουνά της Μακεδονίας». Και στην
εύλογη απορία μας, απαντά: «Δεν είχαμε πια την οικονομική δυνατότητα να
εισάγουμε από την Ελλάδα. Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό το έντονο
ενδιαφέρον μας, η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε 600%».

Πηγές: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;