31.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΒΙΒΛΙΑΤο βιβλίο στην πόλη το Δεκέμβριο

Το βιβλίο στην πόλη το Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβρης ξεκινά δυναμικά στην Αθήνα 2018  Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων! Με την ποίηση να βγαίνει στους δρόμους, με επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και τυπογραφεία – τοπόσημα της Αθήνας, με διαδρομές στην πόλη, με ζωντανές αφηγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης, με την Αθηναϊκή βιβλιοθήκη, με το παιχνίδι του βιβλιοφάγου, με μαγειρική και ιστορίες από όλο τον κόσμο, με την Κινητή Βιβλιοθήκη με χριστουγεννιάτικη διάθεση σε διάφορες γωνιές της πόλης και πολλά άλλα!

Με Βιβλία Παντού λοιπόν και αγαπημένες θεματικές όπως οι ‘Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου’ ή η ‘Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης’, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας καλεί να απολαύσουμε τον τελευταίο μήνα του 2018… Και συνεχίζουμε! Μείνετε συντονισμένοι για πολλές ακόμα εκδηλώσεις και δράσεις της διοργάνωσης τον Δεκέμβριο – και τους επόμενους μήνες!

-Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20.00 ένα βιβλίο ζωντανεύει για όλους στον Πολυχώρο Μύρτιλλο Καφέ (Πάρκο Καπάψ, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι). Η οργάνωση Διαβάζω για τους άλλους και ‘HeterArt’  με την υποστήριξη του Social Dynamo-Ίδρυμα Μποδοσάκη και της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου παρουσιάζουν δραματοποιημένο το βιβλίο «Tο τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα» της Ελένης Βαφειάδου.

Το βιβλίο, του οποίου  η ηχογράφηση έχει δρομολογηθεί για την ηχητική βιβλιοθήκη amelib, παρουσιάζει η Αθηνά Βογιατζόγλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και ο Κώστας Καρούσος, Λογοτέχνης, Εικαστικός, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ακολουθεί δραματοποιημένη παρουσίαση με την συμμετοχή των μουσικών:  Lumin-ita Macavei, βιολί, Νίκος Ευστρατίου κιθάρα και των ηθοποιών Ντέπυ Μαυροπούλου, ερμηνεία, σκηνική επιμέλεια και Μελίνα Μαστραντώνη, ερμηνεία. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνική. Είσοδος Ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 6987106402, 2110123176. Όραμα του ‘Διαβάζω για τους άλλους’ είναι η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία με ζωντανές αφηγήσεις και ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων.

Η ‘HeterArt’ προτείνει την επικοινωνία μέσα από την τέχνη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  και συνεχίζει τον κύκλο ‘…οι τέχνες αλλιώς…’ που ξεκίνησε από τον πολυχώρο ‘Myrtillo’ και ανακοινώθηκε στα εγκαίνια του Πάρκου για το Παιδί και τον Πολιτισμό από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, τον Φεβρουάριο του 2016. Παρουσιάζει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα  ‘από την τέχνη στην Τεχνολογία- Art2Tech’ και ‘piano4all’ μέσα από σελίδες επιλεγμένων βιβλίων.

-Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών, θα απονεμηθούν φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της  διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Oι συντονιστές-συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Κατερίνα Ζαρόκωστα θα αναφερθούν, εν συντομία, στις δύο βραχείες λίστες. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Λουκία Παπαδάκη και θα συνοδεύεται με μουσική από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον/την συγγραφέα που θα βραβευτεί στην κατηγορία Ξένου Μυθιστορήματος, καθώς η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων στηρίζει την επίσκεψή του/της στην Ελλάδα.

-Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 17.00-20.00 στο Bahar Project γνωριζόμαστε καλύτερα μαγειρεύοντας!  Μετά τα πρώτα ‘μαγειρέματα’ του Ιουνίου με συνταγές από το Αφγανιστάν, τώρα, στον Πολυχώρο Μύρτιλλο Καφέ (Πάρκο Καπάψ, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι), μαγείρισσες και μάγειρες από τη Νιγηρία, την Ουκρανία και την Ελλάδα ετοιμάζουν για το κοινό αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τη συνταγή – τα υλικά, την προετοιμασία, την παρασκευή, το σερβίρισμα – ο καθένας στη δική του γλώσσα.

Ακολουθεί μια γιορτή με μουσική, χορό και παράλληλες δράσεις για παιδιά, όπου ο κόσμος μοιράζεται τα πιάτα  αλλά και τις ιστορίες που μας συνδέουν με τις συνταγές! Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη δράση «Ιστορίες στη Βιβλιοθήκη:  Ανακαλύπτουμε τη βιβλιοθήκη και τη γεμίζουμε με τις ιστορίες μας», στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ώρα: 18:00 – 18: 45 για παιδιά 5 έως 8 ετών και 19:00 – 19:45 για παιδιά 9 έως 12 ετών. Συμμετοχή δωρεάν, χωρίς εγγραφή. Κάθε γκρουπ θα δεχτεί μέχρι 30 παιδιά. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά και Αγγλικά. Διοργάνωση: Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, (ACCMR), ActionAid, Melissa Network of Migrant Women in Greece, Almasar. Με τη στήριξη της “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων.

-Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου το παιχνίδι του Βιβλιοφάγου χτυπά για πέμπτη φορά στην Αθήνα, αυτή τη φορά στην πλατεία Κοτζιά! Από τις 12.00-14.00, «Νικήστε τον Βιβλιοφάγο!»: Παιχνίδι γνώσεων με θέμα τα βιβλία από το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ένα υπαίθριο, ομαδικό παιχνίδι  γνώσεων, με ζάρια και πιόνια. Η κάθε ομάδα απαντά σε ερωτήσεις, σχετικές με  βιβλία.

Όποια ομάδα απαντά σωστά, προχωρά στο παιχνίδι, όποια απαντήσει λάθος είτε μένει στάσιμη είτε γυρίζει πίσω, ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο έχει φτάσει. Ο αριθμός των παικτών, σε κάθε ομάδα είναι απεριόριστος.  Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο τελευταίο τετράγωνο είναι η νικήτρια. Ηλικίες +15. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά και Αγγλικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: info@freethinkingzone.gr , 210 3617461

-Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται τον Δεκέμβριο στα εξής σημεία:

Δευτέρα 3/12 και 17/12: Λόφος Λαμπράκη, επί της Πυθέου, 10.00-15.00

Τρίτη 4/12 και 18/12: Κολοκυνθού, Δημοτικό Κολυμβητήριο, 15.00-19.00

Πέμπτη 6/12 και 20/12: Τρώων, Πετράλωνα, 11.00-16.00

Παρασκευή 7/12 και 21/12: Λαμπρινή, πλατεία Αγίου Ανδρέα, 10.00-15.00

Δευτέρα 10/12: Γουδή, Πλατεία Αγίου Θωμά, 15.00-19.00 (Φωταγώγηση δέντρου στις 18.00 και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ.Α)

Τετάρτη 12/12: Ακαδημία Πλάτωνος, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 15.00-19.00 (Φωταγώγηση δέντρου 18.00 και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ.Α.)

Πέμπτη 13/12: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη), 16.00-20.00

Παρασκευή 14/12: Πλατεία Καραμάνου, οδός Αθηνάς, 10.30-14.30, στο πλαίσιο Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του προγράμματος πιλοτικής αναβάθμισης του Εμπορικού 
Τριγώνου Δ.Α

-Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη που διοργανώνεται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με τη στήριξη της Γερμανικής πρεσβείας και την υποστήριξη του συνΑθηνά, είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει μαζί της για τα παιδιά βιβλία, παζλ, παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Τον Δεκέμβριο θα βρίσκεται στα εξής σημεία:

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου: Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, 11:30 – 15:30

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου: Πλατεία Βικτωρίας, 11:30 – 15:30 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Το βιβλίο στην πόλη το Δεκέμβριο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;