21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΤρεις συνταγές με κινόα

Τρεις συνταγές με κινόα

Παρόλο που η συσκευασμένη κινόα, που βρίσκουμε πλέον σε πολλά μαγαζιά με βιολογικές τροφές, είναι επεξεργασμένη και αποφλοιωμένη καλό θα ήταν να την ξεπλύνουμε με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι έχει φύγει τελείως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα,εν αντιθέσει με το εσωτερικό που είναι γευστικότατο, των σπόρων.

Μαγείρεμα

Για να μαγειρέψουμε την κινόα απλά, ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια κινόα και 4 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράσει , χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι.
Βράζουμε για 15 – 18 λεπτά και είναι έτοιμη!

Γλουτένη

Η κινόα είναι εξαιρετική τροφή για αυτούς που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη η κάνουν κάποια συγκεκριμένη ομοιοπαθητική. Την βρίσκουμε και σε μορφή ζυμαρικών στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών τροφίμων.


Γεμιστά με κινόα

Υλικά
350 γρ. βρασμένο Κινόα (Quinoa)
4 πολύχρωμες Πιπεριές
2 Κλωνάρια Πράσα
2 λιαστές Ντομάτες
1 κ. γλυκού Πάπρικα
1/2 φλ. Κουκουνάρι
Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζετε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία.

Συνήθως το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Βράζετε 350γρ κινόα σε 700ml νερού για 15 λεπτά.
Κατεβάζετε από την φωτιά και αφού κρυώσει 1-2 λεπτά το σκεπάζετε με μία βαμβακερή πετσέτα και να το αφήνετε να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 c.
Μουλιάζετε τις λιαστές ντομάτες σε νερό για να μαλακώσουν.
Κόβετε τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος και αφαιρείτε τα σπόρια.
Αφήνετε στην άκρη τα μισά (για να γεμιστούν αργότερα) και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα.
Πλένετε καλά τα πράσα και τα ψιλοκόβετε.
Κόβετε σε λεπτά κομματάκια και τις λιαστές ντομάτες.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε τα πράσα, τις ψιλοκομένες πιπεριές και τις λιαστές ντομάτες για 3’ λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατεύετε σε μπολ τα σοταρισμένα λαχανικά για τη γέμιση μαζί με το κινόα.
Τοποθετείτε τα 4 μισά κομμάτια πιπεριές σε ταψάκι.
Γεμίζετε με κουτάλι τις πιπεριές με τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Ψήνετε στον φούρνο για 10-15’, μέχρι να πάρει χρώμα γέμιση και είναι έτοιμα για σερβίρισμα τα γεμιστά με κινόα.


Κοτόπουλο με κινόα

Υλικά
1 φλιτζάνι κινόα
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες
1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
150 γρ φέτα τριμμένη
6 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 κ.σ χυμό Lime

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό κοτόπουλου και βάζουμε το κινόα να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το κινόα είναι έτοιμο όταν απορροφήσει όλο το ζωμό και γίνει αφράτο.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, μαζί με το κρεμμύδι για 5 λεπτά περίπου
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά
Βγάζουμε το κοτόπουλο, βάζουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ακόμη και προσθέτουμε το κολοκύθι και την ντομάτα. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά
Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με την λιωμένη φέτα, τον βασιλικό και τον χυμό από το Lime.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και σερβίρουμε με το κινόα .


Κινόα σαλάτα με χαλούµι

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε γεύση, η σαλάτα αυτή µπορεί να σταθεί και µόνη της ως γεύµα.

Υλικά (για 4 άτοµα)

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 µεγάλο κόκκινο κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
1 µεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψηµένη (από βάζο)
Υλικά
300 γρ. κινόα
750 ml ζωµός λαχανικών, σπιτικός
1 µατσάκι µαϊντανό, χοντροκοµµένο
ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
250 γρ. χαλούµι

Εκτέλεση

Σε ένα µεσαίο τηγάνι ζεσταίνουµε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, κατόπιν προσθέτουµε την κινόα και µαγειρεύουµε για 3 λεπτά ακόµα. Προσθέτουµε τον ζωµό, σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά στη µεσαία σκάλα και αφήνουµε να σιγοβράσει. Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει η κινόα, προσθέτουµε τον µισό µαϊντανό και ανακατεύουµε.

Στο µεταξύ ανακατεύουµε το ξύσµα και τον χυµό λεµονιού µε τον υπόλοιπο µαϊντανό και το λάδι, µια µεγάλη πρέζα ζάχαρη και µια πρέζα αλάτι.
Σε µια γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου ψήνουµε το χαλούµι και από τις δύο πλευρές, µέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Σερβίρουµε τη σαλάτα µαζί µε το χαλούµι, περιχύνοντας µε το µείγµα του λεµονιού.

πηγή: kinoa.gr

Τρεις συνταγές με κινόα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;