Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με θέμα το βασικό εισόδημα, την αναγκαιότητά του και τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Με αφορμή την 14η Διεθνή Εβδομάδα Βασικού Εισοδήματος και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων που συλλέγει υπογραφές από όλη την ΕΕ, ειδικοί αναλυτές από το εξωτερικό ήρθαν στην Ελλάδα να μιλήσουν για αυτή τη νέα ιδέα του βασικού εισοδήματος.

 

Βασικό Εισόδημα: Γιατί είναι αναγκαίο - Τι δείχνουν τα πειράματα

Ο Roberto Merrill, η Catarina Neves και ο Guy Standing, Πάντειο πανεπιστήμιο (Φωτογραφία: Pressenza Athens)

 

Ο καθηγητής Guy Standing ξεκινώντας με μια ανάλυση για τη σημερινή κατάσταση και την ανερχόμενη τάξη του πρεκαριάτου, εξήγησε πώς μπορεί το βασικό εισόδημα να αντιμετωπίσει τις ανισότητες μέσω της αναδιανομής των εσόδων από τα κοινά που τώρα τα εκμεταλλεύεται το μεγάλο κεφάλαιο. Το βασικό εισόδημα είναι ένα οικονομικό ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τον Standing. Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου «Βασικό Εισόδημα: Πώς θα το επιτύχουμε», αναλύει πώς το βασικό εισόδημα μπορεί να αποδυναμώσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Αυτοί οι γίγαντες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η ανασφάλεια, η ανισότητα, το χρέος, το άγχος, η επισφάλεια, η αυτοματοποίηση, η οικολογική καταστροφή και τέλος ο λαϊκισμός των νεοφασιστικών κομμάτων.

Το Πρεκαριάτο σε μια Εποχή Πανδημιών: Γιατί το Βασικό Εισόδημα είναι αναγκαίο

Ο καθηγητής Roberto Merrill και η διδακτόρισσα Catarina Neves από το πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που κάνανε μελετώντας διάφορα πειράματα και πιλοτικά προγράμματα βασικού εισοδήματος. Είδανε με πόσους διαφορετικούς τρόπους έχουν εφαρμοστεί τα πειράματα αυτά και πόσο δύσκολο είναι να συγκριθούν. Αλλά και ανέδειξαν την ανάγκη των πειραμάτων βασικού εισοδήματος για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση που έχουν στον πληθυσμό και να υλοποιήσουμε πιο στοχευμένες πολιτικές. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα που υπήρξαν είναι η μεγαλύτερη ευτυχία και αυτοπεποίθηση που ένιωθαν οι άνθρωποι που λάμβαναν βασικό εισόδημα καθώς και η αίσθηση ασφάλειας προς τους θεσμούς αλλά και προς την κοινότητα. Το βιβλίο τους θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο στα αγγλικά.

Πειράματα Βασικού Εισοδήματος – μία κριτική εξέταση των στόχων, των πλαισίων και των μεθόδων τους

Ο Simo Raittila μίλησε για τη δοκιμή βασικού εισοδήματος στην Φινλανδία, όπου τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια και καλύτερη ψυχική υγεία σε όσους λάμβαναν το βασικό εισόδημα. Ο Lluís Torrens από το πιλοτικό πρόγραμμα της Βαρκελώνης, τόνισε ότι το βασικό εισόδημα κυρίως μείωσε την ακραία φτώχεια και την ακραία υλική στέρηση και καλυτέρευσε την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή. Ο Δημήτρης Καρέλλας, Πολιτικός επιστήμονας, πρώην Γ.Γ. Πρόνοιας/ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε για το πείραμα της Νότιας Κορέας βασικού εισοδήματος σε νέους και νέες και τα αποτελέσματά του, αλλά και για την ελληνική πραγματικότητα με τα τρέχοντα επιδόματα. Η αποσύνδεση της επιβίωσης από τον μισθό είναι αυτό που χρειαζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία.

Τα πιλοτικά προγράμματα Βασικού Εισοδήματος στη Φινλανδία και την Ισπανία

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων, Ελλάδα, το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, το UBIEXP / Centre for Ethics, Politics and Society, University of Minho και η οργάνωση Unconditional Basic Income Europe, με χορηγό επικοινωνίας την Pressenza.

 

ΠΗΓΗ: pressenza.com