26.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣΞεκίνησε το ανθρώπινο καραβάνι με σκοπό την σωτηρία των ελληνικών βουνών

Ξεκίνησε το ανθρώπινο καραβάνι με σκοπό την σωτηρία των ελληνικών βουνών

 

Η ιστορία ανήκει στούς τολμηρούς 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Ενα ξεχωριστό εγχείρημα παίρνει σάρκα καί οστά φέτος από εκατοντάδες νέους-ες καί ανθρώπους κάθε ηλικίας γιά τήν σωτηρία τών βουνών από τήν κόλαση τής “αναπτυξιακής” κυβερνητικής μαφίας καί τής ψευτο-επενδυτικής υστερίας σέ βάρος τού φυσικού τοπίου τής χώρας. 

Απαρατήρητο από τά ΜΜΕ καί τήν πλειοψηφία των social media τό ανθρώπινο καραβάνι ενάντια στήν λεηλασία τών βουνών καί τής φύσης είναι ή πρώτη οργανωμένη κίνηση γιά τήν ανάδειξη τής άγριας φύσης τής χώρας τών ποταμών της τών νεροπηγών της καί τών βουνοκορφών της σάν τά μοναδικά στολίδια πολιτισμού ομορφιάς καί ελευθερίας πού μάς απέμειναν.
 
Ενάντια στήν κρατική καί ιδιωτική επενδυτική βαρβαρότητα τήν λήθη καί τήν χρόνια αποστασιοποίηση τής κοινωνίας από τό φυσικό περιβάλλον τό φυσικό σώμα εκατοντάδων ανθρώπων θά ενωθεί μέ τό σώμα τής φύσης μέ μοναδικό σκοπό τήν προβολή της καί τόν δυναμισμό της,ένας δυναμισμός πού προάγει τά πιό ευγενικά ανθρώπινα συναισθήματα καί τίς θεμελιώδεις αξίες τής ελευθερίας καί ανιδιοτέλειας.
 
Σάν δεύτερος καί επίσης σημαντικός στόχος τού εγχειρήματος είναι ή δικτύωση ή ζύμωση καί ή επικοινωνία μέ όλα τά τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα τών περιοχών πού θά συναντήσει τό καραβάνι.
 
Ξεκίνησε το ανθρώπινο καραβάνι με σκοπό την σωτηρία των ελληνικών βουνών
 
Ανακοίνωση τών συμμετεχόντων ακτιβιστών:

Στις 21 Αυγούστου ξεκινησε από τον Κιθαιρώνα το Οδοιπορικό ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης. Μέσα σε 15 ημέρες η πεζοπορική ομάδα θα διασχίσει τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας,περνώντας από Κιθαιρώνα, Ελικώνα,Κίρφη,Παρνασσό,Γκιώνα,Οίτη,Βαρδούσια,Οξιά,Δ. Ευρυτανία και καταλήγοντας στα Άγραφα. 
 
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού θα καταγράψουμε βήμα με βήμα τις πληγές που η «ανάπτυξη» έχει ανοίξει στα σώματα των βουνών και των ορεινών κοινοτήτων – μία «ανάπτυξη» των ολίγων που υπονομεύει το μέλλον των πολλών, εκμεταλλευόμενη ληστρικά τους κοινούς φυσικούς πόρους και προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον. Εξορύξεις, μονάδες επεξεργασίας ορυκτών καυσίμων, χιονοδρομικά και σαλέ σε δασικές και αλπικές εκτάσεις, καθώς και η νέα μαζική απειλή των εκατοντάδων ανεμογεννητριών δημιουργούν ένα απόλυτα ζοφερό τοπίο για το μέλλον της ορεινής ζώνης.Παράλληλα θα δρασκελίσουμε κορυφογραμμές και ράχες που απειλούνται άμεσα να έχουν την ίδια τύχη για να φωνάξουμε «όχι» στην καταστροφή τους.

Σε αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, δεν πρωταγωνιστούμε εμείς. 

 
Τον πρώτο λόγο έχει η άγρια ζωή που θα μας συντροφεύει από τα ύστατα καταφύγιά της και για την οποία φιλοδοξούμε να γίνουμε έστω και για λίγο η φωνή της.Αλλά τον πρώτο λόγο έχουν και οι τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται στην ισοπέδωση των περιοχών τους, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια απέναντι σε εταιρείες-κολοσσούς, οι οποίες εξαγοράζουν συνειδήσεις με δήθεν κοινωφελή έργα και απειλούν διαρκώς με νομικές διώξεις όσους δεν δηλώνουν υποταγή.Αυτούς τους πυρήνες αντίστασης θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας, από τα Βίλια και τις Ερυθρές, από τη Θήβα, την Ευαγγελίστρια και την Αγία Άννα στον Ελικώνα, από την Οίτη και την Οξιά, από το Καρπενήσι και το Κεράσοβο στην Ευρυτανία μέχρι τη δυναμική εστία αντίστασης των Αγράφων, τα οποία η αιολική βιομηχανία απειλεί να μετατρέψει άμεσα σε κρανίου τόπο.

Όταν η νομοθεσία και οι ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία κουρελιάζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς,τον λόγο έχουν όσοι δε μένουν άπραγοι στη λεηλασία της φύσης.

 
Τα βουνά,τα ποτάμια,τα νησιά,η άγρια ζωή δεν είναι απροστάτευτα,θα είμαστε κι εμείς εκεί να τα υπερασπιστούμε για όσο χρειαστεί.
 
Ολη ή εξέλιξη τού οδοιπορικού καταγράφεται στά Ελευθερα Βουνά χωρίς Αιολικά
 
Ξεκίνησε το ανθρώπινο καραβάνι με σκοπό την σωτηρία των ελληνικών βουνών
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;