12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΥπό διωγμόν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα της κρίσης

Υπό διωγμόν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα της κρίσης

αναδημοσίευση από stogiatro.gr

Της Μαρίνας Σαουλίδου

Σοβαρές “επιπλοκές” στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των καρκινοπαθών προκαλεί τα τελευταία χρόνια η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, αλλά και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρωτογενούς και δευτερογενούς “θωράκισης” του πληθυσμού ακόμη και σε συνήθεις μορφές, όπως εκείνη του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που φέτος τιμάται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το σύνθημα “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει στους Έλληνες ειδικούς. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν παραβλέψει κάποιος το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συλλέγει με έμμεσους τρόπους στοιχεία για τις νεοπλασίες (από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνα για τον Καρκίνο, IARC), τα στοιχεία αυτά “μαρτυρούν” πως πάνω από 28.000 άτομα ετησίως χάνουν την μάχη με κάποια μορφή της νόσου. 

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως μόνο το 2012, η επίπτωση της νόσου ήταν 40.971 άτομα, ενώ οι θάνατοι άγγιξαν τους 28.480, εκ των οποίων οι 17.107 αφορούσαν σε άνδρες και οι 11.373 σε γυναίκες. Συχνότερες μορφές, δε, σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν εκείνος του μαστού (464.000), του παχέος εντέρου (447.000), του προστάτη (417.000), καθώς και των πνευμόνων (410.000).

Τα προβλήματα

Και μπορεί η ίδια η νόσος να συνοδεύεται από μία σειρά εμποδίων στην καθημερινότητα των ασθενών. Αυτά όμως, δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν είναι τα μόνα για αυτούς. Τα μέλη της Ελληνική Αντικαρκινικής Εταιρείας, χθες, έκρουσαν τον “κώδωνα του κινδύνου” επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας παραμένει η ανάγκη τόσο για δημιουργία προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης, όσο και για εξασφάλισης της πρόσβασης των πολιτών στις θεραπείες. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μόνο μέσα στην τελευταία 5ετία οι άνθρωποι της ΕΑΕ, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δωρεάν εξετάσεων μαστογραφίας σε γυναίκες όλης της χώρας, εντόπισαν πάνω από 600 περιπτώσεις με ύποπτα ευρήματα, τα οποία έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου. Γι’ αυτό και όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΑΕ, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος “ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη στη χώρα μας”.

Ανάλογα ζοφερή ήταν η εικόνα που μετέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κ. Αρδαβάνης Αλέξανδρος, αφού όπως είπε μπορεί η θεραπευτική του καρκίνου να συνεχίζει να προχωρεί με άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δυστυχώς η μεταφορά και ενσωμάτωση των καινοτομιών στην κλινική πράξη δεν κινείται με τον ίδιο ρυθμό, αν και αυτό είναι αναμενόμενο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας των ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας “ακολουθεί την τυπική εικόνα της κρίσης στους άλλους τομείς της Υγείας”, αίτια για την οποία είναι, μεταξύ άλλων, η επιδείνωση σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και η παρατηρούμενηυποστελέχωση. 

Κατά τον ίδιο μερικά από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” είναι η ρευστότητα και ασυναρτησία στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα μοριακής στόχευσης και σε καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, η προχειρότητα με την οποία εισήχθη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού και απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά και η δραματική υστέρηση του Ψυχοκοινωνικού τομέα (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί) στον Δημόσιο Τομέα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Αρδαβάνης, σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική αλληλοσυμπλήρωση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς εξακολουθούν να μην καλύπτονται ουσιαστικά καρκινοπαθών παρά κάποιες εμβαλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει. 

Την ίδια ώρα, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας. “Με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες” αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Γεώργιος Πισσάκας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Με βάση τα παραπάνω, δεν προκαλεί εντύπωση η έκκληση της Προέδρου της Ελληνικής Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), κας Αθηνάς Βαδαλούκα, να δούμε όλη την 4η Φεβρουαρίου “ως μία ευκαιρία να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον Έλληνα ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο”. 

Υπό διωγμόν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα της κρίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;