Ολοκλήρωση της Πρακτικής άσκησης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας στις Βιοκαλλιέργιες».
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος παρακολούθησαν με επιτυχία το θεωρητικό μέρος της κατάρτισης με βασικά πεδία:
- Παραγωγή Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
- Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων
- Καταγραφή της βιολογικής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο
- Καταγραφή της βιολογικής γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Καταγραφή της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα
- Βιολογική Γεωργία και Βιολογικά Προϊόντα
- Τι είναι η Βιολογική Γεωργία
- Βασικοί Στόχοι της Βιολογικής Γεωργίας
- Διαφοροποίηση Συμβατικής-Βιολογικής Γεωργίας
- Διαφορές στις αρχές και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους
- Διαφορές στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων
- Νομοθετικό πλαίσιο
- Κανόνες Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων
- Γενικοί Κανόνες Παραγωγής
- Κανόνες Φυτικής Παραγωγής
- Κανόνες Ζωικής Παραγωγής
- Μετάβαση από την συμβατική στη βιολογική γεωργία
- Κανόνες Παραγωγής μεταποιημένων τροφίμων
- Καλλιεργητικός Σχεδιασμός (εγκατάσταση λαχανόκηπου, καλλιεργητικό πλάνο)
- Επιλογή τοποθεσίας
- Πολλαπλασιαστικό Υλικό
- Προετοιμασία για τη σπορά
- Εδαφολογικές αναλύσεις – Φυλλοδιαγνωστική
- Ανάλυση εδάφους
- Φυλλοδιαγνωστική
- Αμειψισπορά
- Σχέδιο Αμειψισποράς
- Συγκαλλιέργεια
- Κατεργασία εδάφους
- Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπανση
- Διόρθωση της αντίδρασης του εδάφους (pH)
- Θρέψη/λίπανση του εδάφους
- Χλωρή λίπανση
- Στοιχεία καλλιέργειας των φυτών χλωρής λίπανσης
- Είδος φυτών, κατάλληλων για χλωρή λίπανση
- Αξιοποίηση Υπολλειμάτων Καλλιέργειας
- Κομπόστ – Κοπριά
- Κομποστοποιημένα Ζωικά Υπολείμματα – Κοπριές
- Φυτοπροστασία – Προληπτικά μέτρα – Διαχείριση εχθρών και ασθενειών
- Γενικές αρχές φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία
- Γενικά Προληπτικά Μέτρα
- Φυτοπροστατευτικά προϊόντα στη βιολογική γεωργία
- Πληροφορίες για φυτοπροστατευτικά προϊόντα
- Εξαπόλυση ωφέλιμων – φυσικών εχθρών, ψεκασμοί με μικροοργανισμούς
- Οδηγίες για ερασιτέχνες καλλιεργητές
- Αντιμετώπιση των άγριων χόρτων στην βιολογική γεωργία
- Διαχείριση Αυτοφυούς Βλάστησης
- Καλλιεργητικές φροντίδες
- Μέτρα αντιμετώπισης
Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος παρουσιάστηκαν οι κάτωθι ενδεικτικές καλλιέργειες και αναλύθηκαν εις βάθος θέματα όπως απαιτήσεις, επιλογή εδάφους, θρεπτική αξία, πολλαπλασιασμός, σπορά, συγκομιδή, ασθένειες, παραγωγή σπόρου.
- Τομάτα
- Κολοκυθάκι
- Λάχανο
- Κουνουπίδι
- Καρότο
- Σέλινο
- Αμπέλι
Τέλος, αναλύθηκαν θέματα όπως η Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των αγροτών, οι συνέργειες και πωλήσεις στο χώρο των βιολογικών τροφίμων
- 12.2. Επαγγελματικοί κίνδυνοι και οι ασθένειες που προκαλούν Τραυματισμοί – αγροτικά ατυχήματα
- 12.3. Στατιστικά στοιχεία για αγροτικά ατυχήματα, στην Ελλάδα και στον κόσμο
- 12.4. Ασθένειες
- 12.5. Δηλητηρίαση από Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα (ΦΠ)
- 12.6. Δερματολογικές παθήσεις (δερματίτιδα, εκζέματα κ.α.)
- 12.7. Μυοσκελετικά Σύνδρομα
- 12.8. Λοιμώδη νοσήματα – ανθρωποζωονόσοι
- 12.9. Μέτρα ασφάλειας για την μείωση και αποτροπή των κινδύνων
- 12.9.1. Χώρος εργασίας
- 12.9.2. Χρήση μηχανημάτων
- 12.9.3. Πυρκαγιές – εκρήξεις
- 12.9.4. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
- 12.10. Υγεία
- 12.10.1. 10.10.1 Χημικοί παράγοντες
- 12.10.2. 10.10.2 Φυσικοί παράγοντες
- 12.10.3. 10.10.3 Βιολογικοί παράγοντες
- 12.11. Βασικές αρχές πρόληψης
Με το πέρας της θεωρητικής κατάρτισης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της με τηλεκατάρτιση, οι ωφελούμενοι παραβρέθηκαν σε κατάλληλες εταιρείες για την ολοκλήρωση και της πρακτικής κατάρτισης. Οι εταιρείες φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα: