26.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΘα ήθελες να γίνεις ανάδοχος γονιός ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς γονική...

Θα ήθελες να γίνεις ανάδοχος γονιός ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς γονική φροντίδα;

Θα ήθελες να γίνεις ανάδοχος γονιός ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς γονική φροντίδα;
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε σεμινάρια εκπαίδευσης υποψήφιων αναδόχων κι ενημέρωσής τους για την αναδοχή ως μέσο φροντίδας ανηλίκων.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν σεμινάριο εκπαίδευσης για υποψήφιους ανάδοχους γονείς στο πλαίσιο του προγράμματος ELFO για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο της αναδοχής και της επιτροπείας ανηλίκων

συζήτηση με ειδικούς επαγγελματίες για όλη τη διαδικασία της αναδοχής, τόσο τη θεσμική όσο και την ψυχοκοινωνική της διάσταση

βιωματική εκπαίδευση για την οικοδόμηση μιας λειτουργικής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα

ενημέρωση από πολίτες που είναι ανάδοχοι γονείς 

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2018 (Σάββατο – Κυριακή), ενώ θα ενισχυθεί σε επόμενο χρονικό διάστημα με συναντήσεις αναστοχασμού και συμβουλευτικής υποστήριξης.

Οι περισσότεροι πολίτες μπορούν να γίνουν ανάδοχοι, ανεξάρτητα από το αν είναι άγαμοι ή έγγαμοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει μια επαρκή εκπαιδευτική διαδικασία. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους έως τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: 

Στο γραφείο της ΑΡΣΙΣ, Λέοντος Σοφού 26, τηλ. 2310526150.

Στο γραφείο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τηλ. 2313330872 (Φώτης Τέγος).

Ενημερωτικό Σημείωμα για τον θεσμό της αναδοχής και τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Η ΑΡΣΙΣ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια  για πολίτες και επαγγελματίες στο πλαίσιο του προγράμματος «ELFo», το οποίο είναι μια διακρατική πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από το  Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της ΕΕ (2014-2020).

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του θεσμού της επιτροπείας και της αναδοχής ανηλίκων, ως μέσων για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, που ζουν σε ιδρύματα ή σε μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες είτε κινδυνεύουν από παραμέληση, εγκατάλειψη, βία, εμπορία και διακίνηση. 

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα συντονίζεται από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η αναδοχή αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής φροντίδας και προστασίας για όλα τα παιδιά και τους εφήβους ανεξαρτήτως εθνικότητας, που βρίσκονται σε ασταθή οικογενειακή κατάσταση ή έχουν στερηθεί το οικογενειακό τους περιβάλλον για μικρό ή για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από συνθήκες επισφαλείς για τα δικαιώματά τους. 

Ο θεσμός της αναδοχής, σε όλες τις καταξιωμένες διεθνώς μορφές του (μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη, με τη μορφή συμβίωσης ή σταθερών φιλοξενιών ή ακόμη και σύνδεσης με έναν «μέντορα» ενήλικα), προσφέρει ένα υποστηρικτικό και προστατευτικό περιβάλλον, το οποίο ενισχύει την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και εξασφαλίζει την κοινωνική του ένταξη μέσω της δημιουργίας  υγιών προσωπικών σχέσεων. Παράλληλα, ο ανάδοχος εμπλουτίζει την ζωή του με μία σημαντική σχέση και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποκατάσταση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας τα οποία πλήττουν τα παιδιά.

Η ΑΡΣΙΣ, εκκινώντας από την πολύχρονη και σημαντική εμπειρία της,  ήδη από το 2004 σταθερά εκφράζει το ενδιαφέρον της για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, ως το βέλτιστο μέσο προστασίας για παιδιά εγκαταλειμμένα ή που ζουν σε ιδρύματα και ξενώνες φιλοξενίας. Έχει υλοποιήσει στο παρελθόν προγράμματα για την αναδοχή με στόχο τη δικτύωση των φορέων παιδικής προστασίας, την κατάρτιση επιστημόνων που εμπλέκονται στις διαδικασίες αναδοχής, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκπαίδευση υποψήφιων αναδόχων. Επίσης, στον ξενώνα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λειτουργεί σταθερά πρόγραμμα αναδοχής, στο πλαίσιο του οποίου προσπαθούμε να συνδέσουμε κάθε παιδί με εθελοντές, είτε για μόνιμη φιλοξενία, είτε για τη δημιουργία μίας σταθερής προσωπικής σχέσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τον θεσμό της αναδοχής, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να ακούσουν τις ενημερωτικές ομιλίες από εξειδικευμένους επιστήμονες και της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σχετικά με όλη τη διαδικασία της αναδοχής και την ψυχοκοινωνική της διάσταση. Παρέχει, έτσι πρόσβαση σε μια βιωματική εκπαίδευση, με τη συμμετοχή και γονέων που έχουν ήδη αναλάβει την αναδοχή παιδιών, που θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές ώστε να οικοδομείται μια σωστή λειτουργική σχέση ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα.

«Στόχος μας είναι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει η πρώτη Περιφέρεια που θα υλοποιήσει ολοκληρωμένα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αναδοχή και να επιτρέψει την συστηματική προαγωγή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού σε βάθος χρόνου και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης κα. Γερακίνα Μπισμπινά.

Θα ήθελες να γίνεις ανάδοχος γονιός ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς γονική φροντίδα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;