16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔιαβούλευση για την υστέρηση των πόρων προς τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας

Διαβούλευση για την υστέρηση των πόρων προς τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας

Διαβούλευση για τους πόρους προς τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας

Διαβούλευση για Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούς για την υστέρηση των πόρων προς τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 12/02 στις 11:30 π.μ

Στο  ΖΟΟΜ https://us02web.zoom.us/j/89342880977?pwd=TnRiN0RFMnNJNmEveUExUUZobmlEQT09

Passcode  103181

Είναι μια πρωτοβουλία της «Πανελλήνιας ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής οικονομίας ΠΕΣΚΟ» στο πλαίσιο της συνεργασίας  16 ακόμη δικτύων και ομοσπονδιών των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.

Πρόταση για το Σχέδιο Δράσης, για την ενίσχυση όλων των πτυχών της κοινωνικής οικονομίας, σε συνεργασία με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και της  Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Εισαγωγή

 Οι σύγχρονες προκλήσεις τίθενται, από την ταχύτητα του τεχνολογικού μετασχηματισμού, την αναγκαιότητα για ανάπτυξη πράσινων δραστηριοτήτων με την κυκλική οικονομία (επανάχρηση – επιδιόρθωση – ανακύκλωση) , τις τεχνολογικές καινοτομίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τις εξελίξεις στην βιοτεχνολογία και στις υπηρεσίες υγείας και τον ρόλο της ενέργειας στην νέα τεχνολογική ανάπτυξη.

Επίσης από τις  πρωτόγνωρες απρόβλεπτες συνθήκες λόγω του COVID-19 που έφεραν στην επιφάνεια την σοβαρή κρίση των υπηρεσιών υγείας ,την ενεργειακή φτώχεια ,την ανεργία, την πίεση από την ανάγκη   ενσωμάτωση των μεταναστών , την   υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και την γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση της θέσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

-Ποιες είναι οι αλλαγές που συνοδεύουν αυτή την νέα πραγματικότητα?

-Πως επηρεάζει αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο , στις συνθήκες εργασίας , την εκπαίδευση ,την επικοινωνία , το εμπόριο, τη μορφή των επιχειρήσεων κλπ?

-Ποιος είναι ο απαιτούμενος κοινωνικός μετασχηματισμός για να ανταποκριθεί η χώρα μας σε αυτές τις εξελίξεις?

-Ποιος ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην νέα περίοδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του τεχνολογικού μετασχηματισμού της χώρας?

 Τι είναι η Κοινωνική Οικονομία;

 Είναι ένας ευρύς χώρος που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων στο Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα, σε διάφορα πεδία παραγωγής ή παροχής προϊόντων και υπηρεσιών όπως κοινωνικές, καταναλωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, στεγαστικές, προστασίας περιβάλλοντος, παραγωγής ενέργειας, κ.α. Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που αναδεικνύονται από την πολύπλευρη δίδυμη κρίση για αγαθά και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, την ενεργειακή φτώχεια, την ανάγκη στέγασης, φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, την ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων, την εργασιακή ένταξη μελών των φορέων του πεδίου, αλλά και την ανάδειξη του πολιτισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, του περιβάλλοντος και γενικά την αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων.

 Κοινωνική Οικονομία ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο μοντέλο.

 Η κοινωνική οικονομία είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο μοντέλο που επιδιώκει κοινωνικούς στόχους, διασφαλίζει την συμμετοχή των εργαζομένων, επηρεάζει το τοπικό επίπεδο δημιουργώντας απασχόληση και για τις ευάλωτες ομάδες, κοινωνική συνοχή και έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο είναι η βάση για την ωρίμανση πρωτοβουλιών για τη δημιουργία των κοινωνικών συνεταιρισμών.

Η κοινωνική οικονομία αποτελείται από μια ποικιλία επιχειρήσεων και οργανισμών όπως κοινωνικοί / αστικοί / αγροτικοί / καταναλωτικοί / ενεργειακοί / δασικοί / ασφαλιστικοί / οικοδομικοί / σχολικοί / γυναικείοι / φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί, αμοιβαία κεφάλαια, ενώσεις , ιδρύματα , ηθικές τράπεζες , κοινωνικές επιχειρήσεις, Ενώσεις Πολιτών (σωματεία, σύλλογοι, ΜΚΟ, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, κλπ.)

 Βασικές αρχές του επιχειρηματικού αυτού μοντέλου

  • Ο συλλογικός χαρακτήρας και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που διέπονται από αλληλέγγυο επιχειρηματικό πνεύμα και έχουν ως κυρίαρχο σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους ή την κοινωνία, παρά την επιδίωξη κέρδους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: collaborativeterra.net.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;